Kalendrar 2015 - Lyx

 

18:e december KAVALAN destilleriet

Whiskyn

KAVALAND

Sherry Oak

46%


Kavalan, som whiskyn heter, slog ned som en bomb i whiskykretsar häromåret när några singel cask (solister) hade letat sig in i Malt Maniacs Awards där de blint kammade hem mycket höga poäng och medaljer bland idel ädel skotsk högadel. Snabbt blev Kavalan en kultwhisky, hysteriskt svår att få tag på och omsusad av the chosen few som fått lyckan att prova. Kavalan är fortfarande svår att få hem till whiskyhyllan, mycket lite av produktionen exporteras annat än till den asiatiska marknaden och bara undantagsvis kommer det flaskor till Europa


 Smakprofil

Receptet på en klassisk Kavalan är komplext och smaken får sin karaktär från olika typer av fat så som nya bourbon- eller sherryfat eller gamla fat vilket ger flera dimensioner av fruktiga och blommiga toner.

Om Destilleriet

Tre års lagring i Taiwan motsvarar åtta till tio års lagring i Skottland. Hur är det möjligt? Jo, den höga temperaturen i Taiwan gör att mognaden går nästan okontrollerbart fort, årsmedeltemperaturen är 15–20 grader högre än i Skottland och i lagerhusen är det ofta över 40 grader varmt. Under sådana förhållanden sker avdunstningen i en rasande takt. Det kan handla om mer än femton procent per år som "går till änglarna". Därför gör Kavalan ett ovanligt rent destillat eftersom spriten inte kommer att tillbringa så lång tid i faten som krävs för att ta bort oönskade toner som en "finkligare" sprit kräver för att utvecklas till god whisky.