Kalender 2016

9:e December

Historiskt sett skulle i kalla denna - viskandes - "A Vatted Malt", men i Big Peat stil. Men vad exakt, kanske du frågar, är en Vatted Malt?
Det är vad den skotska Whisky industrin traditionellt har kallat
"a marriage of malts".

Denna buteljering har en stor torv-rökig karaktär med kustkänsla och lätta toner av aska som är så typiskt från ön Islay.

Varje buteljering gör i batcher om cirka 10 fat.

 

Samtliga Big Peat deklareras innehålla Ardbeg,Bowmore, Caol Ila och Port Ellen. Det är dockinte garanterat att antalet destillerier tar slut här,för den lagligt bindande specifikationen är blandadmaltwhisky från Islay.
Just denna utgåva är tappad vid fatstyrka om 55,7% alkohol. Färgen är naturligt gulblek.

Doft: Mullig rökighet och tydlig smörsötma. Mycket lik den rökiga sprit som pumpas ur Bruichladdichs pannor varufört som Port Charlotte. Röken fortsätter i små jämna strimmor, som svagtpyrande eld i regnvätt ris. Mer smör, smält i micro eller kanske än mer som smörkryddade popcorn. När röken är försvinner efter tillvänjning ersätts den av en tydlig sälta.

Smak: Sotig som lodet över sotarens axel, och lika ren som densammes skor efter en vända in i spisen. Detta är full gas med rostiga rör, aska och sot.

Avslut: Efter en ihållande sotattack kommer ett beskt stick av torkat skal från pomerans och färsk juice av grapefrukt. Som ger en liten antydan till julen.

Betyg: Årets julblandning av Big Peat är otroligt trevlig i doften och fantastiskt häftig i smaken. Det obalanserade förhållandet mellan sot och sötma .

Även om skorstenen i detta fall kanske hade behövt sotas en aning, eller kompletteras med söta referenser, så har Big Peat hittills fått främst positiv uppmärksamhet. De närbesläktade varumärkena från Douglas Laing har fått genomgående mindre .