- Uppgifter
- Träffar: 47
Distillery: Tomatin |
23:e December | |
CategorySingle Malt Distillery Caol Ila BottlerJames Eadie (JE) Bottling serie Cask Strength Vintage01.04.2013 Bottled2023 Stated Age10 years old Cask TypeAmontillado Finish Casknumber306695 Number of bottles306 Strength55.3 % Vol.Size700 ml Caol Ila är en av de ljusare Islay-whiskyn, ljusare i färgen än sina kraftfulla grannar, men med en distinkt blommig och peppriga toner som kompletterar den traditionella Islay-torvsmaken. 1986 blev destilleriet en del av United Distillers-konglomeratet, vilket ledde till den första "halvofficiella" buteljeringsserien 1989, Flora & Fauna. Även om officiella buteljeringar inte alltid har släppts ofta från Coal Ila, är de idag mycket lättare att få tag på. Förutom den officiella buteljeringen har oberoende buteljering av whiskyn tagits emot väl av det internationella whiskysamfundet. 12-åringen från 1993 som buteljerades av Wilson & Morgan fick silvermedaljen vid Malt Maniacs Awards 2005. Andra oberoende buteljerare har varit Gordon & MacPhail, Signatory Vintage och Alchemist.
Förutom sin prestige som Single Malt används Caol Ila också flitigt som ingrediens i Johnnie Walker, liksom i Black Bottle.
|
Som det har varit ända sedan destilleriet öppnade sina dörrar, stiger det rena källvattnet som används i Caol Ila upp från kalksten i närliggande Loch nam Ban och faller mot havet vid destilleriet. Destilleriet ägs av Diageo och har varit ett av företagets "volym"-destillerier sedan slutet av 1990-talet, vilket innebär att det producerar en hög mängd whisky varje år. Deras nuvarande produktionsnivåer är ganska imponerande. Caol Ila producerar över tre miljoner liter ren alkohol varje år. Pannrummet på Caol Ila är känt för sin otroliga utsikt över Sound of Islay. De sex destillationsapparaterna står majestätiskt med en kapacitet på 19 000 liter, medan spritpannorna är på 12 000 liter, mittemot en glasvägg genom vilken det är möjligt att se sälar leka i ljudet. Även om de var nybyggda i början av sjuttiotalet är destillationsapparaterna exakta kopior av de som fanns i det gamla destilleriet. Både mäsk och spritpannorna har liknande former, med stora lökbottnar, inga midjor och långa, smidiga armar som sträcker sig nedåt. Sedan 1974 har Caol Ila hämtat sitt mältade korn från Port Ellen. Malten torvröks på andra sidan ön på samma plats som producerar malten till Lagavulin. Vissa experter noterar en tydlig skillnad i smaken av Caol Ila före och efter att destilleriet började använda Port Ellen-mältningar, och observerar att den "nyare" whiskyn är lättare och renare än sin föregångare. Även om det fortfarande finns ett tre våningar högt lager vid destilleriet där mycket av den äldre whiskyn lagras, skickas numera all Caol Ila-whisky till fastlandet i tankbilar och lagras och buteljeras i ett lager i Glasgow. De flesta Single Malts som kommer från Caol Ila är lagrade på bourbonfat, med en del även i sherryträ. Whiskyn klarar extra år på fat, och åldras extremt bra. |