Category Single Malt
Distillery Tomatin
Bottler Cask by Robin
Vintage 05.2011
Bottled 06.2020
Casktype Red wine finish
Casknumber 123/2011
Number of bottles 184
Strength 58.5 %
Vol.Size 700 ml

23:e December Distillery: Tomatin

Tomatin erbjuder en rad olika Single Malt Whiskys, med olika typer av fat. Highland Whisky är känd för sin fruktiga och samtidigt kryddiga. Kärnsortimentet inkluderar såväl den klassiska Tomatin-stilen med sin orökta Single Malts som även en ny rökig linje som heter Cù Bòcan.

Tomatin Legacy utan åldersangivelse, lagrad på ex-Bourbon och nya ekfat, och Tomatin 12 Years Old, lagrad på ex-Bourbon-fat och lagrad i 6 till 9 månader på sherryfat, kan ses som grunden för det icke-rökiga sortimentet som kompletteras med 14, 15, 18, 21 och 30 år gamla utgåvor. Begränsade utgåvor av enstaka fat finns också tillgängliga.
En mycket speciell tomat som heter Decades släpptes 2011 för att fira Douglas Campbells livslånga engagemang. Han började arbeta på Tomatin Distillery 1961 och blev Master Distiller 2008. Enligt hans 5 decennier på Tomatin gjordes en specialutgåva från 5 olika fat, var och en fylld i ett av dessa decennier.
En också mycket känd och speciell serie är Tomatin Cuatro, som består av fyra olika utgåvor. Spriten till alla fyra Cuatros destillerades på samma dag och fick sedan mogna fyra 12 år på olika typer av fat.
Den första rökiga Cù Bòcan släpptes 2013. Detta rökiga sortiment har utökats och bildar nu en linje med olika Single Malts från Virgin Oak, Bourbon och Sherryfat.

Förutom Tomatin Single Malts produceras även den förstklassiga blandade skotska whiskyantikvariatet på Tomatin Distillery. Varumärket skapades 1888 med ett namn som hämtades från en roman av Skottlands berömda poet Sir Walter Scott. Det finns olika utgåvor idag: en 12 och en 21 gamla Antiquary och standardutgåvan utan åldersangivelse som kärnsortiment och några äldre begränsade utgåvor som speciella höjdpunkter.

Tomatin Distillerys historia började 1897 när det etablerades intill den lilla byn med samma namn, cirka 15 mil söder om Inverness. Tomatin är ett gaeliskt ord som betyder "enbuskens kulle". Vid den tiden var whiskyboomen på topp och John MacDougall, John MacLeish, Alexander Allan och några fler investerare bildade Tomatin Spey District Distillery Ltd.

De valde denna plats i högländerna för sitt nya destilleri på grund av färskvattenförsörjningen här och järnvägen som passerade platsen, som ledde till den nästan stora marknadsplatsen som heter Inverness. Tomatin Whisky var framgångsrikt och några år senare byggdes mer än 30 hus för de anställda på plats (förresten: än idag bor åttio procent av Tomatins anställda här på campus).

Efter en kort tids nedläggning togs Tomatin över av ett vinhandelsföretag i London 1909. Detta företag hade naturligtvis många vinfat till sitt förfogande som också kunde användas för whiskylagring. Under den nya ledningen drevs Tomatin mycket framgångsrikt. År 1956 fick ytterligare två stillbilder sällskap av de två ursprungliga. 1958 tillkom ytterligare ett par och 1961 ökade antalet destillationsapparater till 10. Men detta var ingenting jämfört med 1974 när Tomatin utökade antalet destillationsbilder till 23! Tomatin var det största destilleriet i Skottland vid den tiden och producerade 12 miljoner liter alkohol årligen. Det mesta såldes i bulk till andra företag och gick till Blends som Johnnie Walker, Chivas Regal och J&B. Men när bubblan sprack tvingades företaget i likvidation 1985 och det japanska företaget Takara Shuzo Ltd. köpte destilleriet i samarbete med handelsföretaget Okura och bildade Tomatin Distillery Company ltd.

Tomatins fokus förändrades och kvalitet blev viktigare än kvantitet. Idag är Single Malts of Tomatin väl ansedda och efterfrågan växer.