- Uppgifter
- Träffar: 939
Category Single Malt |
23:e December | Distillery: Tomatin |
Tomatin erbjuder en rad olika Single Malt Whiskys, med olika typer av fat. Highland Whisky är känd för sin fruktiga och samtidigt kryddiga. Kärnsortimentet inkluderar såväl den klassiska Tomatin-stilen med sin orökta Single Malts som även en ny rökig linje som heter Cù Bòcan. Tomatin Legacy utan åldersangivelse, lagrad på ex-Bourbon och nya ekfat, och Tomatin 12 Years Old, lagrad på ex-Bourbon-fat och lagrad i 6 till 9 månader på sherryfat, kan ses som grunden för det icke-rökiga sortimentet som kompletteras med 14, 15, 18, 21 och 30 år gamla utgåvor. Begränsade utgåvor av enstaka fat finns också tillgängliga. Förutom Tomatin Single Malts produceras även den förstklassiga blandade skotska whiskyantikvariatet på Tomatin Distillery. Varumärket skapades 1888 med ett namn som hämtades från en roman av Skottlands berömda poet Sir Walter Scott. Det finns olika utgåvor idag: en 12 och en 21 gamla Antiquary och standardutgåvan utan åldersangivelse som kärnsortiment och några äldre begränsade utgåvor som speciella höjdpunkter. |
Tomatin Distillerys historia började 1897 när det etablerades intill den lilla byn med samma namn, cirka 15 mil söder om Inverness. Tomatin är ett gaeliskt ord som betyder "enbuskens kulle". Vid den tiden var whiskyboomen på topp och John MacDougall, John MacLeish, Alexander Allan och några fler investerare bildade Tomatin Spey District Distillery Ltd. De valde denna plats i högländerna för sitt nya destilleri på grund av färskvattenförsörjningen här och järnvägen som passerade platsen, som ledde till den nästan stora marknadsplatsen som heter Inverness. Tomatin Whisky var framgångsrikt och några år senare byggdes mer än 30 hus för de anställda på plats (förresten: än idag bor åttio procent av Tomatins anställda här på campus). Efter en kort tids nedläggning togs Tomatin över av ett vinhandelsföretag i London 1909. Detta företag hade naturligtvis många vinfat till sitt förfogande som också kunde användas för whiskylagring. Under den nya ledningen drevs Tomatin mycket framgångsrikt. År 1956 fick ytterligare två stillbilder sällskap av de två ursprungliga. 1958 tillkom ytterligare ett par och 1961 ökade antalet destillationsapparater till 10. Men detta var ingenting jämfört med 1974 när Tomatin utökade antalet destillationsbilder till 23! Tomatin var det största destilleriet i Skottland vid den tiden och producerade 12 miljoner liter alkohol årligen. Det mesta såldes i bulk till andra företag och gick till Blends som Johnnie Walker, Chivas Regal och J&B. Men när bubblan sprack tvingades företaget i likvidation 1985 och det japanska företaget Takara Shuzo Ltd. köpte destilleriet i samarbete med handelsföretaget Okura och bildade Tomatin Distillery Company ltd. |