CategorySingle Grain
BottlerClaxton's (Cl)
destilleri: Hemligt
Bottled2022Stated
Age30 years old
CasktypeBourbon Barrels
Casknumber
Batch 001
Strength48.0 % Vol.
Size700 ml

Hej Whisky vänner detta var årets sista kalender whisky

Jag hoppas du har varit nöjd ?

Om du är intresserad så har du möjlighet att reservera en kalender för nästa år via:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Intresset var stort i år flera blev utan, så vill du vara säker på att få en reservera i tid !  

 

25:e December

Distillery: Hemligt

Grainwhisky är en speciell whiskytyp. Nuförtiden mestadels gjord på vete med lite maltkorn i receptet. Kokad i höga tubformade kolonnpannor med många perforerade kopparplattor inuti.

Principen är enkel. Mäsken droppar ner på plattorna uppifrån medan vattenånga förs in i botten av tuben. Undan för undan strippas alkoholen i mäsken och flyr uppåt, vattnet sipprar nedåt. Ut kommer 94%-ig sprit utan finkel, ren i stilen med skira estrar.

Tekniken var revolutionerande på sin tid. Bort med ineffektiva ’pot stills’ som gav ifrån sig finkelosande sprit. In med dessa moderna tingestar som gav stora volymer till låg kostnad.

Betänk att man använder omältad säd och slipper det tidsödande och kostbara mältandet. Näven maltkorn är med för enzymernas skull, för att trigga konversionen av stärkelse i säden till sockerarter under mäskningen.

William Haig räknas till en av de främsta whiskybaronerna, utan honom hade varken Cameronbridge i byn Windygates eller mäktiga Diageo blivit verklighet. Det var vid Cameronbridge som William Haig lät installera den panna som hans kusin Robert Stein hade utvecklat och som senare skulle resultera i Coffeys kolonnpanna.