CategorySingle Malt

Distillery Ben Nevis


Bottler Cask Viking

Bottling serie Privatfat

Stated Age9 years old

Cask Oloroso Butt 1975

Strength59,6 % Vol.

Size700 ml

20:e December Distillery: Ben Nevis

Destilleriet grundades av John MacDonald 1825 vid foten av den berömda Ben Nevis-kullen. 20 år senare öppnade hans son ett annat destilleri som hette Nevis. Den stängdes efter 30 års produktion. Idag fungerar byggnaderna som lagerlokaler för Ben Nevis-destilleriet. I mitten av 20-talet experimenterade destilleriet med kontinuerlig destillering. Det var ett av de första destillerierna som kunde producera Grain and Malt Whisky.

1989 köpte det japanska whiskyföretaget Nikka Ben Nevis. Det är fortfarande ägare till Ben Nevis-destilleriet.

Ben Nevis Whiskys destillerikaraktär är ganska stark och intensiv. Man får ofta en kryddig doft, och Ben Nevis använder regelbundet torvrök för att torka sin malt. Du kan också känna honungen och ljungen på de skotska hedarna. Antalet destilleributeljeringar är mycket begränsat, och de flesta av de äldre whiskysorterna kommer från oberoende buteljerare. Ben Nevis är mycket känd för sin keramikkaraff. Karaffen är väldigt fin att titta på, och presentförpackningen visar kullen 'Ben Nevis'.

De oberoende buteljeringarna är många och inkluderar alla de stora buteljerarna och en hel del små okända buteljerare.

Det finns också ett Blend-märke som heter Ben Nevis Blend. Det finns många produkter i detta Blend-sortiment som varierar från mjuka till mycket intensiva.

 

Produktionen

Produktionen på Ben Nevis har ökat mycket under åren. Den steg från låga 500 000 liter per år till höga 2 000 000 liter per år. I början skeppades whiskyn genom Caledonia-kanalen över Loch Ness. Idag transporteras allt med lastbilar. Vattenkällan för whiskyn är Allt a'Mhuilinn.