CategorySingle Malt

Distillery Blair Athol

BottlerDistillery Bottling

Bottling serie Flora & Fauna

Stated Age12 years old

Strength43.0 % Vol.

Size700 ml

20:e December Distillery: Blair Athol

Blair Atol-destilleriet är mycket gammalt. Det grundades redan 1798 av John Stewart och Robert Robertson under namnet "Aldour distillery". Det var dock inte särskilt framgångsrikt och var snart tvungen att stänga. År 1825 utvidgades destilleriet och öppnades igen av John Robertson under namnet Blair Athol. Strax före andra världskriget förvärvades destilleriet av Arthur Bell & Sons. Kort därefter lades destilleriet i malpåse igen. 1949, när ekonomin hade tagit fart igen, renoverades destilleriet och öppnades igen. Senare köptes Bells av Diageo, och de är fortfarande ägare idag.

Det finns bara ett officiellt destilleri buteljering av Blair Athol Distillery, Blair Athol 12-åringen. Destilleriets karaktär kan beskrivas som stark och voluminös. Whiskies på Blair Athol är mestadels mogna i Sherry fat och därför ganska söta.

Mycket av Blair Athol Whisky avnjuts eftersom Single Malt buteljeras av oberoende buteljerare. Här får du destilleriets sanna karaktär, en bra Highland Malt.

Det mesta av whiskyn från Blair Atol-destilleriet går till Blend-produktionen. Den används i Bells blandade skotska whisky, en produkt från företaget Diageo. Här används sötman och kryddigheten från de rika europeiska ekfaten som krydda i Blended Whisky.

Destilleriets produktion är cirka 2,5 miljoner liter alkohol per år. Blair Athol destillerar på fyra pannor, och vattnet kommer från Allt Dour Burn.

Det finns två mäskpannor med en kapacitet på 13 000 liter vardera och två spritpannor med en kapacitet på cirka 12 000 liter. Pannorna är mycket päronformade utan återloppsskål eller förträngningsbitar. Detta är viktigt för den grova Highland-karaktären.