Category Single MaltDistillery ArdbegBottler Distillery BottlingBottled 21.04.2011Casktype New American White Oak BarrelsStrength 51.2 % Vol.Size 700 ml

God Jul

till er alla

önskar


24:e December

Distillery: Ardbeg

Ardbeg-destilleriet grundades officiellt 1815 av John McDougall. Men Whisky destillerades där långt innan dess. Det finns inga dokumentationer, eftersom Ardbeg var ett olagligt företag redan 1794. Så McDougall byggde förmodligen inte Ardbeg-destilleriet själv utan köpte det från de tidigare ägarna och öppnade det officiellt under hans namn. Namnet Ardbeg kommer från det gaeliska ordet 'ad bheag' för liten kulle.

Under de första åren var försäljningen av Ardbeg hög och 1835 var de till och med tvungna att höja produktionen för att möta den höga efterfrågan.
År 1838 blev destilleriet insolvent och köptes av en sprithandlare från Glasgow vid namn Thomas Buchanan. Han ägde nu destilleriet, men det drevs fortfarande av familjen McDougall. Efter Alexanders död, son till John McDougall, blev de första kvinnorna i historien destillerichefer. De var Alexanders två systrar Margaret och Flora. De drev nu destilleriet tillsammans med Colin Hay.
År 1853 blev Colin Hay ägare till destilleriet och drev verksamheten med sin son, som senare följde hans fotspår.
1922 köptes destilleriet av familjen McDougall igen.
Efter några chefer på Ardbeg gick destilleriet slutligen i konkurs 1932 och stängdes under depressionen.
Efter depressionen drevs destilleriet av familjen McDougall fram till 1959, då Ardbeg Distillery Ltd. grundades.
Efter ett övertagande på 70-talet av Allied Distillers stängdes destilleriet från 1981 till 1989. Återöppningen började långsamt eftersom destilleriet bara destillerade whisky två månader om året under Allied Distillers Ltd:s flagg.
Slutligen 1997 köpte Glenmorangie Plc. Ardbeg och öppnade destilleriet för gott igen. Varumärket lanserades med en ny design. Detta är den design vi för närvarande ser.
1998 fick destilleriet ett eget besökscenter och kafé, Old Kiln Cafe. De är både på plats och i den typiska Ardbeg-designen.
2004 förvärvar företaget Moet Hennessy Glenmorangie och därför tillhör Ardbeg Moet Hennessy nu.

Ardbeg Alligator Release är en blandning av whisky lagrad på bourbonfat och nya amerikanska ekfat med mycket hårt kolade plankor, till en grad kallad Alligator Charring av amerikanska tunnbindare. Med en alkoholhalt på 51,2% är det frågan om en ordentlig pjäs, som förstås inte kylfiltrerats. 

Denna single malt whisky fick sitt namn från förkolningsprocessenFaten var förkolnade i klass 4, vilket är den högsta klassen, vilket betyder att de förkolnades inuti i fyra minuter. Efter denna procedur ser den resulterande förkolnade innerväggen på faten ut som en alligatorhud.

Doft: stark torvrök i kombination med ingefära och vit choklad Smak: varm och kryddig med torvrök, läder och en antydan till choklad

Finish: lång och uthållig med kaffe och ingefära

En samlar whisky som både är svår att hitta och som blivit dyr