Category Single Malt
Distillery Teaninich
Bottler Malt Of Scottland
Distilled 2010
Bottled 2022
Casktype port Wine
Cask Mos22039
Strength 54.8 % Vol.
Size 700 ml

God Jul

till er alla

önskar


24:e December

Distillery: Teaninich

Whiskyn

Teaninich ligger på en udde i östra Skottland, norr om Inverness. Floden Averon rinner bredvid destilleriet. Teaninich tillhör spritkoncernen Diageo och producerar främst för maltdelen av deras Blended Whisky. Den enda "originalbuteljeringen" hittills är en 10-åring från Flora and Fauna-serien. Det förekommer dock ofta oberoende buteljeringar, till exempel från Signatory Vintage, Duncan Taylor eller Gordon & McPhail.

Produktion

Vattnet för produktion av Teaninich Whisky kommer från Dairy Well Spring. Highland-destilleriets produktionsprocess har några unika egenskaper, från användningen av ett mäskfilter istället för en vanlig mäsktunna till pannornas historia.

Det finns fortfarande sex ursprungliga pannor i olika storlekar på Teaninich, som installerades under en renovering 1970. Senare tillkom ytterligare sex pannor men samtidigt förstorades delar av pannhuset. I samband med detta omvandlades de tre gamla mäskpannorna till spritpannor, som naturligtvis först måste justeras ordentligt så att spritens gamla välbekanta karaktär bibehölls. De nya sex pannorna är identiska till formen med originalen, men har ett annat värmesystem: de värms inte längre upp av ånga inne i pannan, utan tvätten pumpas ut i en effektivare process, värms upp i en extern värmeväxlare och pumpas sedan tillbaka in i pannan, där den slutligen börjar koka. Alla tolv destillationsapparater på Teaninich har återflödesbollar; Detta gynnar en fet sprit som tenderar att vara ljus och gräsig.

Teaninich destilleri grundades 1817 av kapten Hugh Munro som ett av de första lagliga destillerierna. Soldaten, senare känd som en krigshjälte, återuppbyggde Teaninich Castle och byggde samtidigt destilleriet. År 1830 såldes destilleriet till hans yngre bror John Munro. Men han var också i det militära (som generallöjtnant) och därför ofta på resande fot, så Teaninich Distillery arrenderades ut 1850. Så småningom stängdes den under första världskrigets år.

På 1970-talet skedde en utbyggnad med bland annat installation av nya stillbilder. Under årens lopp byttes ägarna ut flera gånger tills destilleriet öppnade igen 1991 och man kan tala om kontinuerlig produktion. 1992 kom den första Single Malt-buteljeringen ut på marknaden. Idag tillhör destilleriet spritkoncernen Diageo och producerar främst för deras Blended Whiskys.