Category Single Malt
Distillery ?
Bottler north Star
Bottling serie Highland Region
Vintage 05.2011
Stated Age 11 years old
Casktype Port/Oloroso octavas & Refill Hogshead 
Casknumber 021
Number of bottles 265
Strength 56,5 % Vol.
21:e December Distillery: Auchroisk

016 så grundade Iain North Star Spirits efter att han hade slutat på välkänd A.D.Rattray. Han hade en dröm att starta ett eget buteljeringsföretag men hade inte någon direkt plan hur han skulle lyckas. Han hade alltid haft en känsla om att det var en bransch som var höljd i dunkel och att bara redan några få väletablerade familjer kunde starta sådana företag.

Strax efter han slutade på A.D.Rattray så fick han ett erbjudande av en kollega i branschen att köpa några fat som höll en väldigt hög kvalitet. Detta var sista knuffen som behövdes för att han skulle gå vidare med sina planer. Dock så saknade han både kapital såväl som tillstånd att sälja och köpa whisky kommersiellt.

Efter att ha fått tips och råd från andra oberoende buteljerare såsom David Stirk bl.a. så ordnade han med alla tillstånd rekordsnabbt. Han slöt snabbt kontrakt med både fatmäklare och destillerier om att de skulle förse honom med whisky. Och han gjorde klart med importörer runt om i världen att de skulle handla hans buteljeringar. Här i Sverige så var det Svenska Eldvatten som lovade att handla av honom.

De första åren drev han företaget själv från ett skjul på gården men under 2018 så anställdes Ciara Hepburn och det var då affärerna tog fart på riktigt!

Namnet North Star kom Iains fru Zoë på och Iain tyckte att det var passande att ha en ledstjärna att sträva mot. Med sin bakgrund inom konst och design så var det också hon som rekommenderade att göra designen på flaskorna så snygg som möjligt. Man köper först med ögat och om man har iögonfallande design på produkterna så står de ut både i butikerna såväl som i hyllan på barerna.

Att inte använda kartonger eller annat förpackningsmaterial är också ett beslut som de har tagit då de inte tycker att de behöver det. Det blir bara extra kostnader och tillför inget till upplevelsen som verkligen räknas – smaken och doften!