Category Single MaltDistillery MannochmoreBottler North Star Spirits (NSS)Bottling serie Cask Series 014Vintage 03.2008Bottled 02.2021Stated Age 12 years oldCasktype Refill HogsheadNumber of bottles 299 Strength 54.5 % Vol.Size 700 ml 17:e December Distillery: Mannochmore

Bortsett från en 12 år gammal buteljering som en del av United Distillers 'Flora & Fauna' -sortiment, har det inte funnits mycket officiella buteljeringar från Mannochmore. Det fanns en 18 år gammal officiell buteljering, som såldes ut 2014. Destilleriet har också släppt "Back Dhu" Single Malt, som har fått mycket dragkraft på marknaden. 'Loch Dhu' betyder 'svart sjö' på gaeliska, vilket var en extremt lämplig titel, eftersom andan i grunden var svart. Loch Dhu blev känd som "Black Whisky" och var otroligt populär på grund av sin nischade slot på marknaden. Destilleriet har sedan dess slutat producera Loch Dhu.

Ett antal oberoende buteljerare har släppt whusky från Mannochmore. Douglas Laing har släppt en 13-åring och 14-åring, och Gordon & MacPhail har släppt en Connoisseur's Choice-buteljering. Anledningen till att Mannochmore sällan ses som en Single Malt är att destilleriet är ett av Diageos arbetshusdestillerier. Mannochmore brukade vara en viktig komponent i Haig-blandningarna, och idag är det en viktig komponent i många av Diageos blandningar, inklusive Johnnie Walker.

Destilleriets produktionskapacitet uppgår till imponerande 3,2 miljoner liter. Vattnet som används i produktionen hämtas från Bardon Burn, en biflod till floden Spey. Bardon Burn ger också vatten till Mannochmores granne, Glenlossie. Faktum är att samma åttamannabesättning driver båda destilleriernaDestilleriet har en gjutjärnslauter mash tun, som har en kopparkupol, och åtföljs av åtta jäskar

Mannochmore destilleri drivs av sex pannor. Den har tre mäskpannor, alla med en produktionskapacitet på 14'700 liter. De tre spritpannorna har vardera en kapacitet på 16'100 liter. Alla pannorna har en traditionell "Speyside" -form, med breda sfäriska lock och höga koniska halsar. Alla pannorna på destilleriet värms indirekt upp med ånga.

Malten som används vid tillverkningen av Mannochmore är o torvad och malten köps från Castle Head Maltings i staden Elgin. Originalet är handplockat från ett urval av Speyside-gårdar, som är kända för kvaliteten på deras korn.