Category Single Malt
Distillery Dailuaine
Bottler Whisky Broker
Vintage 2011
Bottled 2021
Stated Age 10 years old
Casktype Red wine Hogshead
Strength 58.1 %
Vol.Size 700 ml

17:e December Distillery: Dailuaine

Single Malt-buteljeringar från det naturskönt belägna Speyside-destilleriet Dailuaine är få och det är långt mellan dem. Destilleriet släpper bara en handfull officiella utgåvor genom Diageo Flora and Fauna-sortimentet, och enstaka "Manager's Drams". De flesta buteljeringar som finns tillgängliga är lagrade antingen 16 eller 17 år. Det har förekommit en mer omfattande oberoende buteljering med Gordon & MacPhail som den främsta oberoende buteljeraren. Endast cirka 2 % av destilleriets produktion marknadsförs som Single Malt, och huvuddelen av maltspriten som produceras på Dailuaine används för blandning i Johnnie Walker. Spriten fylls på Cambus och transporteras sedan till Blackgrange Bond för lagring i de Diageo-ägda lagren.

 

Produktionen

Vattnet som används vid produktionen av Dailuaine kommer från Bailliemullich Burn, som ligger bredvid destilleriet. Sedan Dailuaine togs över av United Distillers (nu Diageo) 1987 har destilleriets kapacitet ökat från 2,75 miljoner liter (1991) till dess nuvarande kapacitet på 3,3 miljoner. Dessutom har destilleriet en full lauter mash tun och åtta wash backs med lärkträ.

William Mackenzie, en bonde från staden Carron i Speyside, byggde destilleriet Dailuaine 1852. Dailuaine härstammar från det gaeliska "An dail uaine" som betyder "grön dal". Med tanke på destilleriets idylliska placering bland de mjuka gröna böljorna i Spey-dalen är det lätt att förstå hur det fick sitt namn. Efter att William gick bort 1865 bestämde sig hans änka Jane för att hyra ut destilleriet till James Fleming, en bankir från närliggande Aberlour. År 1879 bildade Janes son Thomas och James Fleming "Mackenzie & Company". Mellan 1884 och 1887 byggde de om och utvidgade destilleriet, vilket gjorde Dailuaine till ett av de största destillerierna i högländerna vid den tiden. År 1889 blev Dailuane det allra första destilleriet i Skottland som utrustades med ett "pagodtak", designat av Charles Doig. Många andra destillerier följde efter, bland annat Aberlour, Ardbeg och Benriach. Denna arkitektoniska pärla gick tragiskt förlorad 1917 efter att en brand rasade genom byggnaderna. Destilleriet tvingades stänga för att bygga om, men öppnade igen 1920. Den andra expansionen i destilleriets historia kom fyra decennier senare, 1960, när destilleriet expanderade från fyra till sex pannor.

 

Precis som många andra destillerier blev Dailuaine en del av industrijätten Diageo när United Distillers (UD, en division av Guinness Group) och International Distillers & Vintners (IDV, en division av Grand Metropolitan) slogs samman 1998.