CategorySingle Malt

Distillery Lagavulin

BottlerDistillery Bottling

Bottling serieLimited Edition - 200th

AnniversaryBottled30.08.2016

Stated Age08 years old

CasktypeRefill American Oak Casks

Number of bottles20000

Strength48.0 % Vol.

19:e December Distillery: Lagavulin

Lagavulin kan legitimt hävda att det är ett av de äldsta destillerierna i Skottland - register visar att det ägde rum olaglig destillation på platsen så långt tillbaka som 1742. Lagavulin går officiellt tillbaka till 1816, då John Jonston och Archibald Campbell byggde två destillerier på platsen, även om två decennier senare kombinerades destillerierna Ardmore och Lagavulin. Under 19 -talet följde flera juridiska strider med det närliggande destilleriet Laphroaig, som startade efter att Sir Peter Mackie, destillatören i Lagavulin, försökte driva Laphroaig från marknaden genom att göra en replika Whisky - på grund av skillnaden i torv och vatten vid de två destillerierna var Lagavulin Whisky annorlunda men produktionen fortsatt. 1962 byggdes det stilla huset om och införlivade pannorna från Malt Mill Distillery och 1996 uppdaterades maskinerna, inklusive en ny mashtun och automatiserade kontroller. Under större delen av 1980-talet var destilleriet endast i drift två dagar i veckan, även om produktionen ökade igen på 1990-talet. Maltkvarnen var med i filmen The Angel's Share från 2012. Lagavulin ägs för närvarande av Diageo plc.

Inbäddat på södra delen av Islay, Skottlands whiskyö, kan Lagavulin hittas sittande tyst i sin lilla och vackra vik, med utsikt över Dunyvaig Castle ruiner. Destilleriets vattenkälla, Lochan Sholum, ligger 200 meter över havet, och vattnet rinner nerför sluttningen genom torven - detta vatten hjälper till att ge whiskyn dess distinkta smak. Av Islay Whiskies genomgår Lagavulin den långsammaste destillationen - för den första destillationen cirka fem timmar och mer än nio timmar för den andra.

Lagavulin använder dubbeldestillationsmetoden. Mäsken överförs till en av 11 000 liters mäskpannorna där den destilleras mycket långsamt. Dessa mäskpanna är fyllda till 95% kapacitet vilket ger mindre kontakt mellan alkoholångorna och kopparsidorna på pannan. Några av de tyngre elementen från ångan lockas till koppar vilket resulterar i en renare och mjukare smak - ju mindre kontakt, desto mer fuselalkoholer kan du få. "Snittet", eller det som tas ur spritpannan, är större än på de flesta destillerier, med fokus på karaktär mer fenoler behålls. Spritpannan på Lagavulin lite större (12 500 liter) än mäskpannan. Pannorna på Lagavulin är ovanligt formade - som liknar ett päron - med en rundad bas, en hög topp och smal, brant sluttande lynearm