Category Single Malt
Distillery Mannochmore
Bottler Distillery Bottling
Bottling serie Flora & Fauna
Distilled 2000
Bottled23.11.2012
Stated Age 12 years old
Strength 43.0 % Vol.
Size 700 ml
 
16:e December Distillery: Mannochmore

Mannochmoredestillerihar haft en kort men framgångsrik historia. ScottishMaltDistillers grundade Mannochmore destilleri1971. Webbplatsen förvaltades av John Haig & Company Limited fram till 1985, då den lades i malpåse på grund av den stora brittiska lågkonjunkturen.

Under denna första produktionstid var Mannochmore en stor bidragsgivare till Haig'sBlends. 1989 öppnades destilleriet igen. Efter Diageo och United Distillers förvärv av ScottishMaltDistillers släpptes den första officiella single malt-buteljeringen, en 12-åring, under "Flora & Fauna" -sortimentet från platsen. 1997 lanserade destilleriet den ökända buteljeringen 'Loch Dhu', som möttes av en blandad reaktion på grund av kraftig konstgjord färgning, men har lyckats få en kultföljare. Under Diageos ägande har destilleriet fortsatt att vara en bulkleverantör av maltwhisky för blendsDestilleriet har också legat i framkant av några av de senaste tekniska framstegen inom destillationsprocessen. År 2012 tillsatte destillerieten biomassabrännare för resterna avmäsktunnan.

Destilleriets produktions kapacitet uppgår till imponerande 3,2 miljoner liter. Vattnet som används i produktionen hämtas från Bardon Burn, en biflod till floden Spey. Bardon Burn ger också vatten till Mannochmores granne, Glenlossie. Faktum är att samma åtta manna besättning driver båda destillerierna

Mannochmore destilleri drivs av sex pannor. Den har tre mäskpannor, alla med en produktions kapacitetpå 14'700 liter. De tre spritpannorna har vardera en kapacitet på 16'100 liter. Alla pannorna har en traditionell "Speyside" -form, med breda sfäriska lock och höga koniska halsar. Alla pannorna på destilleriet värms indirekt upp med ånga.