Category Single Malt
Distillery Auchentoshan
Bottler Distillery Bottling
Bottling serie Flora & Fauna
Distilled 2000
Bottled23.11.2012
Stated Age 12 years old
Strength 43.0 % Vol.
Size 700 ml
 
16:e December

Distillery:Auchentoshan

Destilleriet byggdes år 1800 av John Bulloch, som döpte det till Duntocher. Efter att Duntocher gick i konkurs 1822 tog hans son över verksamheten och registrerade Auchentoshan-destilleriet 1823. Från och med då var Auchentoshan ett lagligt whiskydestilleri. Det officiella datumet för grundandet är därför 1823. Det finns inga lagliga register över produktionen innan dess.

Under århundradenas lopp bytte Auchentoshan ofta ägare. Nyligen såldes destilleriet till den japanska Suntory-gruppen.

En viktig milstolpe för destilleriet var 1969, då ägaren var pionjär inom Single Malt-produktionen av Auchentoshan vid en tidpunkt då blandningsindustrin var dominerande.

 

Enligt den gamla låglandstraditionen är all Auchentoshan Whisky trippeldestillerad. Trippeldestillation tar bort de sista resterna av finkeloljor och andra oönskade smaker från whiskyn. Du kommer därför mycket sällan att få en skarp, edgy whisky från Auchentoshan.

Auchentoshans standardsortiment är ganska omfattande och består av många whiskysorter. Kärnsortimentet består dock i huvudsak av American Oak, den 12-åriga Auchentoshan och Three Wood. På det hela taget kan destillerikaraktären i Auchentoshan beskrivas som mjuk och stillsam. Det är inte ovanligt att Auchentoshan använder sherry- eller vinfat för att få whiskyn lite mer åt det söta hållet. De som har smakat de äldre buteljeringarna som 18-åringen eller 21-åringen kommer att upptäcka att Auchentoshan också producerar whisky vars komplexitet kan glädja expertkännare.

Det finns inga större Blended Malts som innehåller Auchentoshan. Men vissa oberoende buteljerare har säkrat tillräckligt med fat för att få ut sina egna buteljeringar på marknaden.

Destilleriet Auchentoshan ligger i Glen mellan kullarna Kilpatrick och floden Clyde strax norr om Glasgow. Det klara källvattnet från Loch Cochno på Kilpatrick Hills används för destillering. Den årliga produktionen på 1,5 miljoner liter alkohol är ganska hög för ett destilleri som inte levererar till blandningsindustrin.