Den andra omgången av Glengoyne's Cask Strength släpps efter deras omprofilering 2012. Det är en vatting av 1st fill sherrylagrad whisky och några refillfat.

Category Single Malt
Bottler Glengoyne Whiskey Company 
Bottled 08.2017
Casktype shery  Casks
Strength 58,9 %
Vol.Size 700 ml

10:e December Distillery: Glengoyne

Historik

En lokal bonde, George Connell, grundade Glengoyne 1833. Området där det grundades var en grogrund för olaglig whiskydestillering, med upp till arton illegala destillationsapparater i drift. Connell grundade Glengoyne under namnet "Burnfoot Distillery". Det döptes om till Glenguin Distillery 1861 och blev sedan Glengoyne 1906, när bröderna Lang köpte platsen. Produktionen påbörjades under större delen av 1965-talet utan incidenter, fram till <> då Robertson & Baxter tog över anläggningen. Vid denna tidpunkt påbörjades en enorm ombyggnad, som bland annat innebar att antalet stillbilder ökades från två till tre. Detta är ganska ovanligt, eftersom de flesta destillerier i Skottland har lika många mäsk- och spritpannor. Under denna tid blev Glengoyne också en favorit hos den avlidna drottningmodern, vilket gav den ett "By Royal Appointment"-sigill.

 

Efter renoveringen återupptogs produktionen med normal framgång i det tysta. År 2001 lanseras Glengoyne Scottish Oak Finish (16 år gammal) som den första single malt som lagras på skotska ekfat. Två år senare, 2003, köpte Ian MacLeod Distillers Limited både Glengoyne och varumärket Langs från Edrington Group för 7,2 miljoner pund. Sedan Edrington Group förvärvade Glengoyne har destilleriet fortsatt att släppa nya buteljeringar som en 16-årig Shiraz-finish, två Warehousemen's Choices och nylanseringen av de 10 och 17 år gamla buteljeringarna.

 

Whiskyn

Kärnutbudet av officiella buteljeringar från Western Highland-destilleriet Glengoyne, som ligger mindre än en timme nordväst om Glasgow, inkluderar en 10-åring, 12-åring, 15-åring, 18-åring, 21-åring, 25-åring och en Cask Strength Edition. Destilleriet gör också en rad speciella buteljeringar, som består av en 35 år gammal och en Teapot Dram, inspirerad av destilleriets tradition att ge tre drams till sina stillmän under ett långt skift. Oberoende buteljeringar är ganska sällsynta, även om Douglas Laing under nittiotalet utförde en hel del. Dessa var främst 12 och 13 år gamla buteljeringar.

 

Produktionen

Glengoynes produktionskapacitet ligger på 1,1 miljoner liter, och vattnet som används i produktionen hämtas från Campsie Fells som ligger precis bakom destilleriet. Destilleriet använder sex washback gjorda av Oregon-tall i destillationsprocessen. Glengoyne är unik eftersom den effektivt producerar Highland Single Malt som sedan mognar i låglandet. Den ligger på Highland Line, som är den officiella skiljelinjen mellan Highlands och Lowlands. Glengoynes läge har också tillskrivits dess framgång, eftersom det är ett av de mest lättillgängliga destillerierna i Skottland, som ligger bara en halvtimmes bilresa från Glasgow bort.