Category Single MaltDistillery GlenallachieBottler Distillery BottlingBottling serie Cask Strength - Batch 6Bottled 31.07.2021Stated Age 10 years oldCasktype PX/Oloroso puncheons/Rioja barrique/VirginNumber of bottles 39000Strength 57.8 % Vol.Size 700 mlBottle code L 310721 3 12:e December Distillery: Glenallachie
 

Glenallachie grundades 1967 och är ett av de yngre destilleriernai Skottland. Mackinlay McPherson Limited, ett dotterbolag till Scottish & Newcastle Breweries Limited, byggde destilleriet mellan 1967 och 1968. Efter att ha startat produktionen1968 köptes destilleriet av Invergordon Distilleries-gruppen1985. Bara två år efter förvärvet av webbplatsen stängde Invergordon webbplatsen. Ytterligare två år gick, och 1989 köptes destilleriet av Campbell Distillers, som ägdes av industrijätten Pernod Ricard. Pernod lade till Glenallachie i avsnittet "Chivas Regal" i sin portfölj. Innan anläggningen öppnades igen investerade de nya ägarna i en rekonstruktion och en expansion på platsen, vilket ökade antalet pannor från två till fyra, vilket ökade produktions kapaciteten till dagens nivå.

Destilleriethar fortsatt att blomstra under Ricards ledning och blivit ett av de högst producerande destillerierna i regionen. 2005 släpptes en Cask Strength Edition från 1989. Pernod dedikerade destilleriet som hem för Clan Campbell blended Whisky, ett varumärke som fortfarande står idag. 

Glenallachie har en imponerande produktions kapacitet som ligger på 3,2 miljoner liter. Som nämnts ovan hardestillerieten så hög produktions kapacitet på grund av att majoriteten av dess produktionan vänds för blandning. Destilleriet utnyttjar sitt läge genom att hämta vattnet som används i produktionen från Ben Rinnes närliggande källor. En annan anmärkningsvärd aspekt av Glenallachies produktion är användningen av horisontella rörkondensorer, i motsats till de vanliga vertikala som används av de flesta destillerier.

Glenallachie har två mäskpannor, var och en med en kapacitet på 36'300 liter, och två spritpannor, som båda har en kapacitet på 23'900 liter. Både sprit- och mäskpannorna en stor, rund form, med breda sfäriska lock och försiktigt smalare halsar.