Category Single MaltDistillery AultmoreBottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)Bottling serie Flowers crushed by a falling oak treeVintage 19.04.2011Bottled 2021Stated Age 10 years oldCasktype 2nd Fill Ex-Bourbon BarrelCasknumber 73.128Number of bottles 238Strength 59.4 % Vol. 13:e December Distillery: Aultmore

När du dricker lokalt skulle du aldrig be om en Aultmore, utan om "en dram på Buckie Road". Den ligger i splendid isolation på den väg som går från fiskehamnen till Keith och har – fram till helt nyligen – varit en sällsynt fågel som single malt. Den byggdes av den driftige Alexander Edward [se Craigellachie] 1896 och skulle alltid användas för blandningar.

År 1923 blev det en del av John Dewar & Sons dödsbo och har förblivit så sedan dess. Faktum är att den är så högt värderad som blandningsmalt att det sägs att när Bacardi var i färd med att köpa Dewar's från Diageo var de villiga att gå ifrån affären om Aultmore inte inkluderades.

Den totalrenoverades på 1970-talet och är lätt att avfärda som lite mer än en funktionell anläggning, men karaktären på dess single malts, som nu äntligen får en officiell release, visar vad blenders har hållit för sig själva under alla dessa år.

 

Att köra pannorna långsamt hjälper till att maximera återflödet, men formen gör det också möjligt att komma fram några tyngre element. Till sin karaktär har Aultmore därför en del av samma karaktärer som Linkwood – doftande på näsan, rejäl på tungan.