Category Single MaltDistillery Glen ScotiaBottler Distillery BottlingBottling serie Seasonal ReleaseBottled 14.09.2021Stated Age 12 years oldCasktype Ex-bourbon,heavily charred & oloroso finish Strength 54.7 % Vol.Size 700 ml 15:e December Distillery: Glen Scotia

Glen Scotia Distillery grundades 1832 och har funnits i hundraåttio år. Beläget i Campbeltown, en av de erkända 5 whiskyproducerande regionerna i Skottland,har destilleriet en formidabel stamtavla. 

Campbeltown är en liten stad påKintyrehalvönpå Skottlands västkust. Det är kärleksfullt känt som "Wee Toon" och den viktorianska whiskyhuvudstaden i världen. Som mest på 1800-talet fanns det 21 destillerier i denna lilla stad med cirka 170 destillerier som var verksamma vid den tiden i Storbritannien (129 av dem i Skottland) Campbeltown har fortfarande 3 operativa destillerier: Glen Scotia, Springbank och Glengyle. Dessa destillerier ger en anmärkningsvärd inblick i historien om att göra whisky i denna avlägsna, en gång produktiva, whiskytillverkningsregion i Skottland.

Glen Scotia var tidigare känt som "Scotia" när det först grundades 1832 av Stewart & Galbraith and Company. Stewart & Galbraith Co drev destilleriet i nästan 60 år. Den framstående industrimannen Duncan MacCallum köpte destilleriet 1891 och han konstruerade den stora fasaden (Malting Floors) som löper längs High Street.

Destilleriet förvärvades från förvaltarna av den avlidne Duncan McCallum av Bloch Brothers 1933. Produktionen avbröts 1942 på grund avandra världskrigetmen återupptogs tidigt 1945. ]

Bloch Brothers förvärvades av Hiram Walker och Sons of Dumbarton 1954.  1955 tog A. Gilles över ägandet och 1970 slogs detta samman med tre andra företag till Amalgamated Distilled Products (ADP). 1987 ledde Ian Lockwood, tidigare gruppmarknadschef för Amalgamated Distilled Product    , ett ledningsköp av en del av verksamheten och försäljningen inkluderade Glen Scotia Distillery, som fungerade som Gibson International.

2014 köptes destilleriet av Loch Lomond Group som har investerat stort i anläggningen genom att utveckla varumärket, öka kapaciteten, öppna lager och utveckla ett besökscenter för destilleri.

Idag behåller destilleriet fortfarande mycket av sin ursprungliga design, inklusive mäsk tun, stillroom och dunnage warehouse som går tillbaka till 1830-talet. Glen Scotia destilleri arbetar för närvarande med en personal på bara 8 anställda: en destillerichef, biträdande destillerichef, besökscenterchef och fem destillerioperatörer.

Glen Scotias sortiment visar den typiska Campbautotown-smakprofilen för kola, maritimt inflytande och en antydan till rök.

Vart och ett av kärnuttrycken har utformats för att hålla sig till en autentisk "Campbeltown Malt-stil" som kulminerar i Victoriana där destilleriet har strävat efter att återskapa en modern tolkning av klassisk viktoriansk Campbeltown Malt. Glen Scotia Distillery producerar också regelbundet "speciella" buteljeringar för att fira lokala evenemang, till exempel hundraårsjubileet för det lokala Campbeltown Picture House.

Varje år, för den årliga Campbeltown Malt Whisky Festival, släpper Glen Scotia en speciell buteljering med begränsad utgåva. 2019 var detta en 15-årig romavslutning och 2020 en 14-årig Tawny Port-avslutning.

Dessutom finns specialutgåvor och andra små produktionskörningstappningar också.