Category Single Malt
Distillery Aberlour
Bottler Cask Viking
Bottling serie Privatfat
Bottled 09.11.2022
Stated Age 10 years old
Casktype Pedro Ximenez Hogshead
Strength 59,1 %
Vol.Size 700 ml
15:e December Distillery: Aberlour

År 1879 byggdes destilleriet nära floden Lour av James Fleming. På den tiden var Aberlour-destilleriet det modernaste destilleriet på sin tid.

År 1898 inträffade en mycket olycklig och stor brand som förstörde de flesta byggnaderna och även det mesta av den whisky som fanns i lagerlokalerna. Men Aberlour lyckades ta sig igenom denna kris och byggde upp destilleriet igen kort därefter. Detta var en stor chans för Aberlour, eftersom de byggde om destilleriet med den modernaste utrustningen.

1973 ökade destilleriet produktionen genom att utöka till fyra pot stills.

S. Campbell & Sons Ltd köpte destilleriet 1945 och köptes själva av Pernod Ricard 1975.

 

Whiskyn i Aberlour-destilleriet är vanligtvis söt med sherry, inte rökig och mer fruktig än kryddig. De mest kända Aberlours är Aberlour 10 y.o., 18 y.o., 16 y.o. Double Cask och Aberlour a'bunadh batches. Nästan all whisky är lagrad eller färdiglagrad på sherry- eller vinfat. Därför är Aberlour en whisky för den sötare finsmakaren som älskar att hitta skillnaderna mellan den mörka, torkade och exotiska fruktigheten som du kan hitta i alla Aberlour-drams. Det är en äkta Speyside-whisky.

Du hittar också Aberlour i många oberoende buteljeringar från buteljerare som Signatory eller Duncan Taylor.

Aberlour-destilleriet är ett aktivt destilleri med två mäskpannor (21 000 liter) och två spritpannor (15 500 liter). Numera har de en årlig produktion på cirka 3,5 miljoner liter. Detta placerar dem i mitten till den övre delen av de största whiskydestillerierna i Skottland. Under 2019 är det känt att Chivas Brothers vill bygga ut och bygga om destilleriet större. I mitten av 2020 fick de tillstånd för ett nytt Still House, ett Tun Room och ett Mash Room.

Vattnet som används för whiskyproduktionen kommer från "Burn of Aberlour". Detta är en flod som rinner precis förbi destilleriet. Vattnet används också som processvatten för att kyla alkoholångorna.