Category Single Malt
Distillery Destilerías Liber
Bottler Spanish Whisky Club (SWC)
Bottling serie Colleción Privada
Vintage 2010
Bottled 03-04.2020
Stated Age 10 years old
Casktype PX
Casknumber 110
Number of bottles 300
Strength 59.0 % Vol.
Size 700 ml 700 ml
Bottled for Spanish Whisky Club

6:e December Distillery: Destilerías Liber

 

LIBER DESTILLERIER

I mitten av 1990-talet bestämde sig sju entreprenörer för att skapa en ren maltwhisky. Efter långa dagar av forskning och utveckling föddes Destilerías y Distribuciones Liber. Det är ett aktiebolag, bildat den 28 maj 2001 i Padul, Granada.

Platsen för vårt företag valdes för renheten och kvaliteten på vattnet, som kommer från tinningar och källor i de högsta topparna i Sierra Nevada.

PRODUKTION AV REN MALTWHISKY:

På Liber Distilleries följer vi hundraårstraditionen som ärvts från de skotska mästarna för produktionen av vår whisky. För detta ändamål får vi ett mjöl från rostat korn (malt) genom att mala det.

Detta mjöl blandas med mycket varmt vatten i stagtanken och förvandlar det till en söt, genomskinlig och doftande vätska. Efter att ha filtrerats och kylts, en process som kallas stag, överförs den till fermentorn.
Jäsningen är den process under vilken jästarna omvandlar sockerarter till alkohol och CO2, med en kraftfull kokning som varar mellan 48 och 72 timmar, vilket påminner oss om bubblandet av våra häxkrukor och får en slags "öl", mäsken, som sträcker sig mellan 7 och 8 grader alkohol.
Den dubbla destillationen utförs i koppar pannor gjorda av en hantverkare i Albaicín-distriktet i Granada, mästerligt montering av varje bit av den föreslagna designen tills den slutliga formen uppnås.

Destillationsprocessen tar två dagar; Under den första dagen (första destillationen) erhålles en vätska med mellan 25 och 30 grader alkohol. Följande dag, i den andra destillationen - en mycket mer känslig och krävande process - kasseras den första erhållna vätskan, kallad huvuden. Denna vätska består av metanol, bland andra element, som är mycket hälsofarlig. Då bevaras mellanprodukten, kallad hjärta, och den sista fasen av destillatet där de så kallade svansarna (högre alkoholer) skulle ge en dålig smak, kasseras.

Slutligen erhålls ett rent, transparent och aromatiskt destillat med cirka 60 alkoholgrader.
Hjärtat överförs till amerikanska ekfat där det kommer att åldras i minst 10 år. Våra fat kommer från Jerez där de i över 20 år har inrymt en Pedro Ximénez som överförde sina aromatiska toner till träet och som nu kommer att föra alla sina dofter till den unga whiskyn som gradvis kommer att mogna i källaren.
När denna process är klar kommer den att reduceras med rent vatten från upptining av Sierra Nevada tills den når önskad alkoholhalt på 40% Vol.Slutligen, efter kylning till -2 ° C, kommer den att filtreras och tappas på flaska.