Distillery: Balmenach destilleri 

Bottler: FADANDEL.DK

Distillered: 2012

Bottled: 2020

Years 7

Cask: Bourboncask and Finished in a 1st fill  PX Sherry Ictave Casks

52,8 % 

23:e December Distillery: Balmenach

Destilleriet grundades av James MacGregor 1924. I början var det ett litet destilleri för småbrukare i syfte att bevara sitt korn i form av whisky. År 1897 köptes destilleriet av Glenlivet Ltd. 1930 bytte ägaren igen och nu tillhörde den Scottish Malt Distillers Ltd.

Whiskies från Balmenach är ganska fruktiga och inte rökigt, vilket är mycket typiskt för ett Speyside destilleri. Men det har bara varit väldigt få destilleri buteljeringar. Huvuddelen av buteljering görs av oberoende buteljeringsbolag som Gordon och MacPhail eller Douglas Laing.

Destilleriet kan producera 1,8 miljoner liter sprit per år. Vattnet kommer från olika vattenkällor från Cromdale Hills

Balmenach har tre mäskpannor och tre sprit pannor. Alla är byggda i rad och är mycket vackra att titta på. Alla pannorna har  en refluxskål  och nacken på pannorna är mycket hög. Lyne-armen faller efter böjningen. Höjden och refluxskålen gör det möjligt för spriten att separera mycket bra och skapa den släta Balmenach destillerikaraktären. Balmenach är ett av de mycket få destillerier som finns kvar i Skottland som fortfarande föredrar en trippeldestillation.