Highland Park
Scotland, Islands
Single Malt Whisky
12 Years
2007
2020
59.8%
0.7 l
The Whisky Cask
20:e December Distillery: Highland Park

Highland Park har en placering som gör dom till att vara det nordligaste destilleriet i Skottland, som ligger på norra ön Orkney. Detta vackra men isolerade destilleri har ett imponerande utbud av officiella buteljerings.

Kärnsortimentet i destillerietsofficiella buteljerings består av en 12-åring, 18-åring, 21-åring, 25-åring, 30 år och 40 år gammal.

Destilleriet har också en serie speciella buteljerings, som inkluderar "Valhalla" -sortimentet, som är en serie destillatörupplagor uppkallade efter de nordiska mytologiska gudarna, liksom en orcadiansk serie av vintage taplings. Orcadian Vintage-serien består för närvarande av en buteljering från 1964, 1968, 1970, 1971 och 1976. Highland Park används också som en viktig komponent i den berömda Grouse Whisky-blandningen.

Vattnet som används i Highland Park kommer från Cattie Maggie's Spring, som ligger på Orkney, nära destilleriet. Källan har gett vatten till generationer av destillatörer från ön, inte alla som arbetade över lagens bokstav. Vattnets rena, klara natur är en stor bidragande orsak till smaken av Highland Park. Destilleriets produktionskapacitet uppgår till imponerande 2,5 miljoner liter Single Malt per år. Majoriteten av single malt som destilleras på platsen säljs som single malt, även om en betydande andel skickas till famous Grouses destilleri (även känd som Glenturret) för att användas för blandning.

Produktionen på Highland Park drivs av fyra pot stillpannor; två mäsk,två sprit. Mäskpannorna har vardera en kapacitet på 20'000 liter, medan spritpannorna är lite mindre, på 18'000 liter. Både mäsk och sprit pannorna har en päronform, med runda, sfäriska lock och gradvis förträngning koniska halsar.