Distillery: Glen Grant destilleri 

Bottler: FADANDEL.DK

Distillered: 1995

Bottled: 2018

Years 22

Cask nr 119460

Cask: Bourbon barrel

51,9%

God Jul

till er alla

önskar


24:e December

Distillery: Glen Grant

Glen Grant-destilleriet ligger i den idylliska staden Rothes i Speyside och är ett av de fem mest sålda destillerierna i världen.

Glen Grant-destilleriet ligger i den idylliska staden Rothes i Speyside och är ett av de fem mest sålda destillerierna i världen. Glen Grant har lite av en dubbel personlighet, som både är ett mycket hyllat Single Malt-destilleri, och också ett kraftpaket för produktion av Single Malt som ska användas i Chivas Blends. Kärnsortimentet i destilleriets officiella buteljerings består av en 10-åring, en 16-åring och majorens reserv, även om de också har en omfattande vintagekollektion. Den oberoende buteljeraren Gordon & McPhail har spelat en mycket viktig roll i Glen Grants historia, efter att ha utfört Single Malt-buteljering sedan 1930-talet. Idag fortsätter de att släppa buteljering från äldre fat. Glen Grant (var före försäljningen av destilleriet) används också som en viktig komponent i Chivas Blends, med över hälften av destilleriets imponerande produktion tillägnad detta ändamål.

Glen Grants produktionskapacitet på 5,9 miljoner liter är ganska otroligt inspirerande. På grund av destilleriets dubbla produktionsändamål går verksamheten med full kapacitet året runt. Den närliggande Caperdonich Well tillhandahåller vattnet som används i denna storskaliga operation.

Åtta kraftfulla pannor står i centrum för Glen Grants produktion. Destilleriet har fyra mäskpannor, som arbetar med en kapacitet på 15'100 liter, och fyra sprit pannor, som har en kapacitet på 9'600 liter. Det finns två unika aspekter på Glen Grants pannor. Den första är den mycket breda formen av pannans botten, som sedan omedelbart smalnar in i en hög nacke. Pannornas extremt höga halsar är ett hjälpmedel för att ta fram whiskyns lätta smak. Den andra är att både mäsk- och sprit pannorna har en speciell puckel på den omedelbara sektionen, som rymmer mycket smala reflux, skålar. Dessutom har några av pannorna förkortat S-formade lynearmar för att de ska passa in i utrymmet mellan pannan och kondensorn.