Distillery: Strathmill destilleri 
A Mellifluous Fruit Voyage
Cask 100.24

Country: Scotland
Region: Speyside
Distillery status: Operational 
Age: 9
Bottles Produced: 294
Size: 70cl
Strength: 60.1%

22:e December Distillery: Strathmill

Strathmill distillery: 
Ägare
: Diageo.
Grundat: 1891.
Status: Aktivt.
Kapacitet: 2,6 miljoner liter (omräknat i ren alkohol).
Webbsida: egentligen ingen, Diageo kör inte med egna hemsidor för sina destillerier, och på huvudsidan malts.com finns så lite om Strathmill att det nästan är obefintligt

Närmaste grannar: Strathisla och nyligen återöppnade Glen Keith ligger båda på promenadavstånd, vilket torde göra de två destillerierna Strathisla och Strathmill till de två destillerier i bokstavsordning efter varandra som också ligger närmast varandra. Fem kilomters jogg åt nordnordväst hittar du Aultmore; det är tjugo minuter i bil västerut till ställen som Macallan och Craigellachie, med Glentauchers och Auchroisk ännu närmare i krokarna. Långt i norr: Inchgower. I öster: Knockdhu. I sydväst: klungan Glenfiddich-Balvenie-Kininvie-Glendullan-Mortlach. De ligger tätt, destillerierna i Speyside, och då är det ändå inte just vid Strathmill de trängs som mest.

När destilleriet grundades under whiskyboomåren under sent 1800-tal, 1891 närmare bestämt, hette det Glenisla-Glenlivet; isla efter floden Isla, och vid den tiden försökte alla destilleriet spegla sig i Glenlivets glans. Destilleriet öppnades officiellt i juni året därpå. 
Efter bara några få års produktion, 1895, köptes destilleriet av ginbolaget W. & A. Gilbey för den nätta summan av 9500 pund och destilleriet fick då namnet Strathmill. 

1962 gick företaget ihop med United Wine Traders (som inkluderade Justerini & Brooks, J&B) och formade då IDV, International Distillers & Vinters. 

1968 skedde tre stora förändringar på destilleriet: antalet pannor dubblerades från två till fyra. De båda spritpannorna (spirit stills) utrustades då med så kallade purifiers. Purifiers, som bland annat också finns på Ardbeg och Talisker, är ett mindre kopparrör som går från lyne arm och tillbaka ner i pannan före kondensorn. Dess syfte är att fånga upp de grövre delarna av destillatet och skicka tillbaka dessa till spritpannan, varvid en lättare och fruktigare sprit skapas.