Distillery: Benrinnes destilleri 

Bottler: James Eadie

Distillered: 2009

Bottled: 2020

Years 11

Cask: Bourboncask and finish first fill PX Sherry hogshead

56,1%

21:e December Distillery: Benrinnes

Vid foten av kullen ligger Ben Rinnes Benrinnes destilleri. Destilleriet byggdes av Peter Mackenzie 1826.

Det har bara varit en officiell buteljering av Benrinnes destilleri. Den officiella buteljering är mer eller mindre den 15 år gamla Flora and Fauna edition. På grund av denna brist på whisky är det svårt att säga whiskyns exakta destillerikaraktär. Det är definitivt en lättare Speyside Whisky. Det är nu ännu svårare att berätta destilleriets karaktär när destilleriet ändrade sin destillationsprocess 2007.

Det finns ett betydande antal oberoende buteljering av Benrinnes destilleri. De flesta av dem är ganska lätta och blommiga med några kryddiga och heta undantag.

Majoriteten av whiskyn som destilleras i Benrinnes går till Blend-industrin. De används i Johnnie Walker och J&B Blended Whiskys.

Destilleriets produktion ökade mycket i och med produktionsförändringen och ligger nu på cirka 2,5 miljoner liter per år och låg på cirka 1,9 före förändringen. Benrinnes destilleri brukade producera i en ganska komplicerad och unik trippeldestillationsprocess. Sedan 2007 övergav destilleriet denna process och bytte till en dubbel destilleringsprocess. Men Benrinnes behöll sina fyra sprit pannor.

Vattnet till whiskyn kommer från Rowan Tree Burn, Scurran Burn och Benrinnes Spring.

Benrinnes brukade ha två mäsk pannor med ca 21 000 liter volym, två mellanliggande spritpannor med ca 5 000 liter volym och två sprit pannor med ca 7 000 liter volym. Idag använder de de små mellanliggande pannorna som spritpannor. Alla pannor är mycket päronformade och har lite reflux nackenLyne-armen faller efter böjningen, vilket resulterar i ännu mindre reflux. Kondensorn fungerar fortfarande med maskbadkar. Benrinnes specialitet är att mäspannorna fortfarande är mer än dubbelt så stor som sprit pannorna.