Distillery: Macduff destilleri 

Bottler: The Whisky Cask

Distillered: 2007

Bottled: 2016

Years 9

Cask: First Fill Sherry Butt

64,5  %

17:e December Distillery: Macduff 

Macduff destilleri har en klassisk, ren och funktionell Delme-Evans design, med stillhuset som den mest spännande delen av tekniken.

Här inne finns fem stillbilder – två mäsk och tre sprit – som alla har uppåtlutande lyenarmar som har en rätvinkliga böj i sig. Sprit pannorna har också horisontella skal- och rörkondensatorer. Karaktären är nötig (något svavelhaltig i nytt make-stadium), med snabb mäskning, kort jäsning och kalla kondensorer. Det är denna sista teknik som lägger vikt vid anden. Det kan mycket väl vara så att kinken i lynearmen hjälper till att skapa precis tillräckligt med reflux för att bidra med en balanserande fruktighet.

Whisky från samma destilleri som i går , men med annan lagring 

Ett modernt destilleri, Macduff (vars whisky buteljeras av sin ägare som antingen Glen Deveron eller The Deveron; Macduff används endast av oberoende buteljeringsare) byggdes 1960 för att utnyttja efterkrigstidens whiskyboom. Gruppen av Glasgow mäklare som var de ursprungliga ägarna inkluderade Brodie Hepburn [se Tullibardine, Deanston] och det var genom dem, föreställer man sig, att William Delme-Evans valdes som arkitekt. Mäklare Block, Grey & Block var ansvariga mellan 1966 och 1972 när det blev en del av William Lawson, whiskydelen av Martini & Rossi.