Distillery Macduff
Bottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
Bottling serie Living carefree
Vintage 29.01.2009
Bottled 2020
Stated Age 11 years old
Casktype 2nd Fill Ex-Bourbon Barrel
Casknumber 6.46
Number of bottles 232
Strength 57.0 % Vol.
 
16:e December Distillery: Macduff 

Macduff är ett av de nyare destillerierna i Speyside, som grundades 1958. Morty Dyke, George Crawford, James Stirret och Brodie Hepburn grundade destilleriet. Tillsammans bildade de Macduff Distilleries Ltd. Byggandet av destilleriet slutfördes 1960, och den första fatfyllningen inträffade i juni samma år.

Speyside destilleri i Macduff har en rad officiella buteljerings för den potentiella köparen att välja mellan. De officiella uttrycken som släppts av webbplatsen är en 16-åring, 20-åring och en 30-åring. Alla dessa buteljerings släpps faktiskt under namnet Glen Deveron. Destilleriet har bytt namn ett antal gånger under sin historia och arbetar nu under namnet Glen Deveron. Utöver dessa officiella utgåvor har Macduff också buteljerats av ett antal oberoende buteljeringsare. Duncan Taylor har släppt en 45 år gammal flaska, som såldes för en fenomenal $ 2300. Gordon & MacPhail har släppt en 13 år gammal buteljering, och Hunter Laing har en 21 år gammal buteljering, som låg i en något mer prisvärd prisklass. Dessutom har Cadenhead och Signatory Vintage också släppt oberoende buteljerings. Oberoende buteljering av spriten släppes ofta under namnet "Macduff", i motsats till "Glen Deveron" som används och skyddas av destilleriet. Endast cirka 10% av maltwhisky som produceras på platsen buteljeras som Single Malt Whisky. Detta beror på att majoriteten av spriten som destilleras på platsen används som en viktig komponent i Dewars, liksom William Lawson Blends.

Destilleriet har en produktionskapacitet på 2,4 miljoner liter och drar det vatten från lokala källor, inklusive Gelly-bränningen, som ligger intill destilleriets plats.

Destilleriet har två mäsk pannor och tre sprit pannor, vilket är en mycket ovanlig uppsättning i Skottland. Det andra destilleriet som har en sådan produktionsstruktur är Talisker på Isle of Skye. Mäskpannorna har vardera en kapacitet på 20'000 liter, medan spritpannorna har en kapacitet på 12'500 liter. Alla pannorna har en traditionell Speyside-form, med breda sfäriska lock och långa, koniska halsar. En inte ofta sedd specialitet av pannorna är de kraftigt böjda lyne armarna.

Macduff destilleri hämtar sin malt från en industriell källa i Speyside. Destilleriet använder en kombination av peated och unpeated malt, beroende på syftet med den sprit som skall produceras. Malten som används vid framställning av sprit avsedd att säljas som single malt är ofta något peated, vilket ger Single Malt en mild, rökig smakDestilleriet använder också helt orökt malt, som används både vid produktion av rå whisky avsedd att säljas som single malt, och avsedd för blandning.