Distillery Caol IlaBottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)Bottling serie Unbridled joyVintage 20.02.2009Stated Age 09 years oldCasktype Refill Bourbon HogsheadCasknumber 53.300Number of bottles 282Strength 58.5 % Vol. 11:e December Distillery: Caol Ila

Caol Ila byggdes 1846 och är det största av de åtta destillerierna spridda över Isle of Islay på västra Skottland. Läs mer om det nedan

Caol Ila är en av de ljusare Islay Whiskies, ljusare i färg än sina kraftfulla grannar, men med en distinkt blommig och pepprig noter som kompletterar den traditionella Islay torvsmaken.

1986 blev destilleriet en del av United Distillers konglomerat, vilket ledde till det första "halvofficiella" buteljeringssortimentet 1989, Flora & Fauna. Även om officiella buteljerings inte alltid har släppts ofta från Coal Ila, är de idag mycket lättare att köpa. Förutom den officiella buteljering har oberoende buteljering av whiskyn mottagits väl av det internationella whiskysamfundet. 1993 års 12-åring som wilson & morgan buteljerade tog silver på Malt Maniacs Awards 2005. Andra oberoende buteljeringsare har inkluderat Gordon & MacPhail, Signatory Vintage och Alchemist.
Förutom sin prestige som single malt används Caol Ila också tungt som ingrediens i Johnnie Walker, liksom i Black Bottle.

Som det har varit ända sedan destilleriet öppnade sina dörrar, kommer det rena källvattnet som används i Caol Ila från vattentäckten i närliggande Loch nam Ban som rinner ned mot mot havet. Destilleriet ägs av Diageo och har varit ett av företagets "volym" destillerier sedan slutet av 1990-talet, vilket innebär att det producerar en stor mängd whisky varje år. Deras nuvarande produktionsnivåer är ganska imponerande. Caol Ila producerar över tre miljoner liter ren alkohol varje år.
Pannhuset på Caol Ila är känd för sin otroliga utsikt över Sound of Islay. De sex mäskpannorna står majestätiskt med en kapacitet på 19 000 liter, med sprit pannorna på 12 000 liter, mittemot en glasvägg genom vilken det är möjligt att se sälar spegla sig i havet. Även om de var nybyggda i början av sjuttiotalet, är pannorna exakta kopior av de i det gamla destilleriet. Både mäsk- och sprit pannorna har liknande former, med stora lökbaser, inga midjor och långa, lyng armar som sträcker sig nedåt.