Distillery: Glenallachie destilleri 

Serie; Landmarks

Bottler: Sansibar

Distillered: 2009

Bottled: 2017

Years 8

Cask: Sherry Casks

56,7  %

12:e December Distillery: Glenallachie

Namnet Sansibar kommer inte från den afrikanska ön utan från den tyska ön Sylt. Där ligger nämligen restaurangen Sansibar, som är känt för sina goda mat och fantastiska vinlista. När ägaren ville ha sin egen whisky på restaurangen så kontaktade han Jens Drewitz, som då letade upp whisky till honom.

Detta samarbete ledde till att Jens startade Sansibar Whisky. Då restaurangen inte kan göra av med hela fat med whisky, så säljer Sansibar Whisky numera flaskorna som så att säga blir över när restaurangen tagit sina. De flesta hamnar i Taiwan som är en stor marknad för Sansibar men en del hamnar också i Sverige via Drams & Dreams.” 

Glenallachie grundades 1967 och är ett av de yngre destillerierna i Skottland. Hotellet ligger i hjärtat av Scotisch Speyside.

Trots Glenallachies höga produktionskapacitet är det extremt svårt att köpa officiella buteljering av Single Malt från destilleriet. Detta på grund av det faktum att Glenallachie byggdes med avsikten att massproducera single malt för blandning. Den första riktiga officiella buteljering med 12 års ålder dök inte upp förrän på 1990-talet. Oberoende buteljering är inte mycket lättare att komma med, även om det har varit en ökning genom åren. Gordon & MacPhail har släppt en 13-åring, medan Douglas Laing har utfört buteljering av äldre fat, inklusive en 22-åring och en 38-åring. Den stora majoriteten av spriten som produceras på Glenallachies destilleri används i Chivas Brothers Clan Campbell Blend, liksom i Chivas Regal och House of Lords.