Distillery BenRiachBottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)Bottling serie Getting fruity in the malt barnVintage 29.09.2009Stated Age 10 years oldCasktype First Fill Ex-Bourbon BarrelCasknumber 12.42Number of bottles 221Strength 58.9 % Vol. 13:e December Distillery: BenRiach 

Destilleriet grundades 1898 av John Duff. Han var ägare till Longmorn Distillery. Destilleriet ligger i hjärtat av Speyside mellan staden Rothes och staden Elgin.

Det finns en hel del destilleri buteljerings från Benriach. Destilleriet sorterar dessa flaskor i olika sortiment: Classic Speyside, Peated, Wood Finishes, Peated Wood Finishes, Single Cask buteljerings och Super Premium.

Benriachs destillerikaraktär skulle bäst beskrivas som fruktig, blommig med honungsnoter. Du hittar nästan säkert åtminstone en liten underton av dessa i varje Benriach-flaska.

Benriach använder finish ganska ofta och skapar ett brett spektrum av whisky med detta. De kombinerar också sötman i de flesta lagringar med en hög torvröknivå. Benriach använder till och med mycket gamla whisky i sina träytor. Det är inte ovanligt att se en 20 eller 30 år gammal Benriach i en med olika finish.

Det finns inte många oberoende buteljering av Benriach.

 

 

Den årliga produktionen uppgår till cirka tre miljoner liter alkohol per år. Destilleriet producerar på fyra pannor och producerar sin egen malt. Benriach är ett mycket traditionellt destilleri från Speyside.

Destilleriet ligger i Moray-regionen i Skottland, mitt i Speyside-regionen. Vattnet för produktionen kommer från Burnside Springs.

Pannorna är mycket päronformade, vilket inte är särskilt typiskt för en Speyside Whisky. Dessutom har nacken inte en förträngning eller en refluxskål. Lynearmen faller efter böjningen och kondensorn ligger utanför byggnaden.

Benriach producerar sin egen malt. Det anges inte om de kan leverera all sin produktion produktion med sina maltgolv, men du kan fortfarande uppleva maltbranschen när du tar en rundtur genom Benriach-destilleriet . Maltgolven hade varit i malpåse under en längre tid, men den gamla utrustningen var fortfarande i gott skick för att användas igen.

Benriach använder både orökt och rökt malt för sina whiskysorter.