Distillery: Craigellachie destilleri 

Bottler: Cadenhead

Distillered: 2009

Bottled: 2021

Years 12

Cask: 65% Refill Sherry Butt 35% Fresh Madeira

46  %

14:e December Distillery: Craigellachie 

I hjärtat av Speyside nära den lilla staden Craigellachie/Banffshire ligger ett destilleri som grundades 1891 på toppen av whiskyboomen och överlevde fram till idag. Craigellachie Distillery ligger på en kulle och har utsikt över staden. Det svåra gaeliska namnet betyder "Rocky Hill" och uttalas Krai-GELLacky.

Craigellachie Distillery har alltid varit en garant för Malt w'Whisky som säkerställer den höga kvaliteten på Dewar's Blended Whiskies. Craigellachie Whisky är inte särskilt välkänd ännu eftersom den länge bara har använts för blandningar som The White Horse. Vissa oberoende buteljerare hade Craigellachie i sitt program då och då, men en 14-årig Craigellachie som släpptes 2004 var den enda ursprungliga Single Malt-utgåvan fram till 2014. Sedan dess har vi en 13, en 17 och en 23-årig Craigellachie Single Malt Whisky tillgänglig. Craigellachie Whisky presenterar i en söt, voluminös och oljig stil.

Craigellachie kan kallas ett riktigt stort destilleri. Produktionsvolymen 2015 var cirka 4,1 miljoner liter. Som nämnts tidigare kommer majoriteten att gå in i blandningarna av John Dewar & Sons.
Stora maltsilor lagrar malten till Craigellachie som kommer från Glenesk Maltings i Montrose. Den är gjord där i en speciell ugn där som är olje eldad för att förhindra en speciell svavelhaltig doft. Denna malt till Craigellachie hålls isär från den andra producerade malten på Glenesk.
Vattnet för whiskyproduktion på Craigellachie är hämtat från en källa som heter Blue Hill i Little Conval Hills. Den beslagtas av en 12 meter lång damm för att säkerställa en regelbunden försörjning.

När malten passerade Richard Sizer-kvarnen som kan bearbeta 10 ton per malning på 2,5 timmar väntar den i två gristkärl som ska mosas. Den fullständiga lauter mashtun, tillverkad av Steinecker, är inrymt i den gamla ugnen med sin imponerande träbjälkar. Det finns lite utrymme runt den stora mashtun som ersatte den gamla av järn 2001.