Distillery: Old Pulteney destilleri 

Serie; mos

Bottler: Malt of Scotland

Distillered: 2006

Bottled: 2016

Years 14

Csak nr MoS 16006

Cask: Sherry Hogshead

59,6  %

15:e December Distillery: Old Pulteney

Under lång tid kunde Pulteney kallas det nordligaste destilleriet på det skotska fastlandet. När Wolfburn Distillery i Thurso öppnade 2013 tog de över denna titel, men Pulteney har inte förlorat sin attraktion på whiskyälskare. Kuststilen hos Old Pulteney Whisky (som Whiskyn från Pulteney kallas) är mycket unik och utgåvorna används för att bedömas mycket väl av Whisky-experterna.

Medan destilleriet heter Pulteney Distillery, är whiskyn som produceras här Old Pulteney Whisky. Det är en mycket fruktig Whisky; den visar aromer av äpplen, mandariner och russin. Mycket typiskt för Pulteney är en torr och något salt karaktär. Det är en av anledningarna till att denna Highland Whisky ofta kallas The Maritime Malt. En annan är att destilleriet ligger i centrala Wick. En gång var detta sillhuvudstaden i hela Europa - kan en whisky ha ett mer maritimt ursprung än så?

När Jim Murray 2011 utsåg Old Pulteney 21 Years till "Årets whisky" blev destilleriet nytt i allmänhetens fokus och såg en ökande efterfrågan på sina produkter. Den nya Lighthouse Edition släpptes och presenterade Old Pulteney Whisky lagrad i olika fat:Noss Head, mognad i ex-Bourbon fat som tar upp noter av citroner, apelsiner och kokosnöt; Pentland Skerries, mognad i ex-Sherryfat med rika aromer av russin, krydda och choklad och Duncansby Head från en kombination av ex-Bourbon och ex- Sherryfat mednoter av honung, äpplen, apelsiner, russin och choklad.

Produktion samt lagring av Old Pulteney Whisky sker i hjärtat av Wick. Liksom bara några andra destillerier i Skottland (t.ex. Oban och Glen Garioch) ligger Pulteney Distillery inte i den yttre regionen av staden utan inbäddad i ett nära område av andra affärsbyggnader och butiker. Eftersom Pulteney inte är ett särskilt stort destilleri är den handgjorda produktionen trevlig att titta på på en av de olika turerna som erbjuds.

Produktionskapaciteten av Pulteney är omkring 1.800.000; de sa att de skulle rikta in sig på 1.500.000 liter 

Malten mals till grist i den gamla Porteus-kvarnen med sina fyra rullar som är nästan 90 år gammal. Sedan mäskningen sker i halv-lauter mashtun gjord av rostfritt stål med en koppartak. Det kan ta fem ton malt per mäskning och det görs 19 mäskningar varje vecka. Utkastet (rest från mäskningen)blandas med pot ale (avfall av destillation)och säljs som boskapsmat till lokala bönder.