Distillery: Mannochmore

Serie; Socity Cask no  64.121

Bottler: SMWS

Distillered: 15 Sep 2006

Bottled: 2020

Years 14

Cask: Refill ex Bourboncask 

59,8  %

6:e December Distillery: Mannochmore

Scottish Malt Distillers grundade Mannochmore destilleri1971. Webbplatsen förvaltades av John Haig & Company Limited fram till 1985, då den malkulerades på grund av den stora brittiska lågkonjunkturen. 

Bortsett från en 12-årig buteljering som en del av United Distillers "Flora & Fauna" -sortiment har det inte varit så många officiella buteljering från Mannochmore. Det var en 18 år gammal officiell buteljering, som sålde slut 2014. Destilleriet har också släppt "Back Dhu" Single Malt, som har fått mycket dragkraft på marknaden. "Loch Dhu" betyder "svart sjö" på gaeliska, vilket var en ytterst lämplig titel, eftersom andan i princip var svart. Loch Dhu blev känd som "Black Whisky", och var otroligt populär på grund av sin nischplats på marknaden. Destilleriet har sedan dess slutat producera Loch Dhu.

Ett antal oberoende buteljeringsare har släppt uttryck för Mannochmore. Douglas Laing har släppt en 13-åring och 14 år gammal, och Gordon & MacPhail har släppt en Connoisseur's Choice-buteljering. Anledningen till att Mannochmore sällan ses som en Single Malt är att destilleriet är ett av Diageos fattighusdestillerier . Mannochmore brukade vara en viktig komponent i Haig-blandningarna, och idag är det en viktig komponent i många av Diageos blandningar, inklusive Johnnie Walker.

Destilleriets produktionskapacitet uppgår till imponerande 3,2 miljoner liter. Vattnet som används i produktionen kommer från Bardon Burn, en biflod till floden Spey. Bardon Burn ger också vatten till Mannochmores granne Glenlossie. Faktum är att samma åttamannabesättning driver båda destillerierna. Destilleriet har en gjutjärn lauter mash tun, som har en kopparkupol, och åtföljs av åtta lärkt jäskar .

Mannochmore destilleri drivs av sex pannor. Den har tre mäskpannorna, allt med en produktionskapacitet på 14'700 liter. De tre ande pritpannorna har vardera en kapacitet på 16'100 liter. Alla pannorna har en traditionell "Speyside" form, med breda sfäriska lock och höga koniska halsar. Alla pannorna på destilleriet värms indirekt upp av ånga.

Malten som används vid tillverkningen av Mannochmore är oskalad, och malten köps från Castle Head Maltings i staden Elgin. Originalet är knappt handplockat från ett urval av Speyside gårdar, som är kända för kvaliteten på deras korn.