Category Single Malt
Distillery Tobermory
Bottler The whisky Cask
Vintage 2008
Bottled 2020
Stated Age 11 years old
Casktype Pedro Ximenez Sherry Cask Finish
Strength 54.4 %
Vol.Size 700 ml

7:e December Distillery: Tobermory

Två olika whiskylinjer produceras på Tobermory: å ena sidan Tobermory Whisky med bara en antydan till rökighet, å andra sidan den rökiga Ledaig Whisky. För Tobermory används den orökta maltsorten "optisk Concerto" med en fenolhalt på mindre än 2 ppm, medan Ledaig tillverkas av den rökiga "optiska Concerto"-kornsorten med en fenolhalt på 30–40 ppm. En mycket starkt rökig version erbjöds också tidigare i små mängder under Iona-etiketten.

Standardbuteljeringar av de två etiketterna är den 12 år gamla Tobermory och den 10 år gamla Ledaig, men äldre single malts finns också som originalbuteljeringar av båda, till exempel en Tobermory 21 year old eller en Ledaig 18 year old.

 

Tobermory 12 years old är en intensiv och aromatisk Single Malt med en fruktig och blommig karaktär, kryddiga toner som ingefära och anis, lätt nötiga aromer och en medellång eftersmak. Den är icke-kylfiltrerad och utan konstgjorda färgämnen.
Ledaig 10 år kombinerar torvrök med maltiga aromer, citrusfrukter, peppar och maritima toner. Dess karaktär påminner om en Islay Malt. Den är också icke-kylfiltrerad och utan konstgjorda färgämnen.
Förutom dessa originalbuteljeringar från Burn Stewart Distillers, som köptes av sydafrikanska Distell Group 2013, finns det en hel del oberoende buteljeringar av Tobermory och Ledaig på marknaden.

Tobermory grundades 1798 och är ett av de äldsta destillerierna i Skottland. På den tiden döpte John Sinclair sitt destilleri till "Ledaig", vilket är gaeliska för "fristad". Den lilla staden som Sinclair hade valt för sitt destilleri var en liten fiskehamn i en lugn vik – en veritabel "frihamn".
Destilleriet har haft upp- och nedgångar under historiens gång. Den lades i malpåse, öppnades igen och såldes om och om igen. Det sista långa produktionsstoppet varade från 1930 till 1972. Efter en grundlig renovering öppnade det nygrundade Ledaig Distillery Ltd. destilleriet igen. Men tre år senare gick det i konkurs. Men den här gången stoppades inte produktionen länge, och 1979 återupptog Tobermory Distillers Ltd., som grundades av köparna, Kirkleavington Property, produktionen. Men återigen, de kunde inte hålla längre än tre år.
När Burn Stewart Distillers, som också äger Bunnahabhain och Deanston, tog över Tobermory 1993 verkade en stabilare era ha börjat. Men det enda konstanta i livet är förändring, och Burn Stewart köptes av CL Financial för 50 miljoner pund 2002.
De följande åren var framgångsrika, och när Burn Stewart återigen såldes (denna gång till sydafrikanska Distell Group Ltd.) hade deras värde redan ökat till 160 miljoner pund.

Produktion

Sedan de nya sydafrikanska ägarna tog över har årsproduktionen satts till 850 000 liter alkohol, som fördelas jämnt mellan Tobermory och Ledaig. Tobermory arbetar inte med full kapacitet, vilket skulle vara 1 miljon liter per år.

Att växla mellan de två recepten är inte så lätt, eftersom krukorna måste rengöras noggrant först. När produktionen ändras från rökig Ledaig till icke-rökig Tobermory är detta särskilt svårt och kräver en rengöringsperiod på två veckor.