Category Single MaltDistillery AuchroiskBottler Fadandel.dk
 (F.dk)Vintage 21.12.2010Bottled 04.12.2020Stated Age 09 years oldCasktype 1st Fill PortCasknumber 46Number of bottles 285Strength 59.9 % Vol.Size 700 ml

7:e December Distillery: Auchroisk

Destillerietbyggdes 1972 av företaget Justerini & Brooks. Konstruktionen var klar 1974 och den förstaSingle Maltsläpptes fyra år senare.

Namnet på whiskyn som släpptes av destilleriet var en stor fråga, eftersom det gaeliska namnet Auchroisk var  svårt att uttala för en internationell publik.

Auchroisk-destillerietär ett industriellt komplex och därför inte öppet för allmänheten.

Det mesta avwhiskyn från Auchroisk-destilleriet går till J&B-blandad skotskwhisky.

Det finns ett stort antal oberoende buteljeringar på marknaden från Auchroisk-destilleriet. 10-åringen i Flora and Fauna-serien uppfattas som destilleributeljering.

Destillerietär ganska typiskt för ettSpeyside-destilleriWhiskynär orörd med en ganska lätt doft och viss kryddighet beroende mest på träet som användes.

Produktionen

Det största problemet med Auchroisk-destilleriet var en lämplig vattenkällaVattnet från Dories brunn i Banffshire testades och jämfördes mycket för att ta reda på om det var lämpligt för en Single Malt Whisky-produktion. Slutligen bestämde Justerini & Brooks (J&B) att kvaliteten var tillräcklig.
Produktionen är cirka 3,4 miljoner liter ren alkohol per år.

Auchroisk möter denna höga efterfrågan från Justerini & Brooks-företaget med fyra mäskpannor och fyra sprit pannor. Mäskpannorna en kapacitet på cirka 24 000 liter och spritpannorna på cirka 16 500 liter.

Auchroisk-destilleriet leker mycket med blandningen mellan amerikansk och europeisk ek. För att skapa lite mer kryddighet använder de den mer intensiva europeiska eken och för att skapa en lugn och fräsch whisky använder de sina amerikanska ekfat.