24:e December

 24:e December

Springbank
12 Years
2005-2017
sherry cask
54,2 %

Springbank släpper varje år en 12-årig cask strength. Den vi provar dag är 2017 års utgåva som har en ABV på 54.2%. Den finns inte kvar i Systembolagets utbud så om ni vill ha tag på en så får ni söka utomlands.
Springbank ligger längst ner på avlägsna Kintyrehalvön, nästan så långt bort man kan komma i sydvästra Skottland, nästan utanför kartan, i den lilla staden Campbeltown.

Förr var detta whiskyvärldens epicentrum. I Campbeltown fanns tjogtals med destillerier och från hamnen gick whiskyskepp efter whiskyskepp ut över världshaven. Campbeltown var så betydelsefullt att staden fick bli en egen whiskyregion vid sidan av Speyside och de övriga.

På Springbank har tiden stått stilla. Vill man hård dra det har nästan ingenting förändrats sedan destilleriet grundades 1828. Utrustningen, metoderna och tekniken är i princip densamma i dag som för snart 200 år sedan. Att besöka Springbank är som att besöka ett destillerimuseum. Det är en helt annan värld än de flesta av de moderna whiskyfabrikerna på andra håll i Skottland. Springbank golvmältar till exempel fortfarande 100 procent av sitt korn. Golvmältning har andra destillerier för längesedan slutat med bortsett från en handfull som främst vill visa turister hur man gjorde förr och därför håller en mindre del av sina gamla maltgolv i drift.

En gång brann eldar på mer än 30 destillerier i Campbeltown. Nästan alla invånare var på ett eller annat sätt sysselsatta i whiskynäringen och medelinkomsten var högre i Campbeltown än i alla andra brittiska städer. Dessvärre skulle eldarna släckas en efter en. Transporterna till blandningsfirmorna uppe i norr var tidsödande och dyra, ryktet om Speysidewhiskyns kvalitet begränsade affärerna och när förbudstiden i USA och depressionen slog till släcktes hoppet för nästan vartenda destilleri i staden. När Reichlachan Distillery stängdes 1936 fanns bara Glen Scotia och Springbank kvar. Campbeltown blev närmast en spökstad och tiden stannade. I dag är Glen Scotia ett luggslitet destilleri märkt av tiden som gått och Springbank är det mest ålderdomliga i hela Skottland.

Som så många destillerier förirrar sig Springbank långt tillbaka i ett illegalt förflutet. Kintyrehalvön var farliga tassemarker dit tulltjänstemän sällan vågade bege sig. Kunglig licens att koka sprit togs i alla fall ut vid Springbank Farm mycket tidigt under 1830-talet. Det var lantbrukaren Archibald Mitchell som sägs ha varit den som grundade det lagliga destilleriet Springbank. Familjen Mitchell är fortfarande ägare till destilleriet och med en närmast excentrisk övertygelse har de stått emot de stora bolagens locktoner och uppköpsplaner under alla år. Och tur är det, förmodligen hade Springbank sedan länge upphört att existera om det inte vore för familjens Mitchells stolthet och envishet.

Destillationen vid Springbank är speciell. Till skillnad från den dominerande dubbeldestilleringen och den sällsynta trippeldestilleringen genomgår Springbankwhiskyn en unik 2/3-delsdestillering. Det ålderdomliga destilleriet, det traditionella hantverket och den egensinniga destilleringen ger Springbankwhiskyn en personlig karaktär. Bland whiskyvänner över hela världen skattas Springbank mycket högt och destilleriet är närmast att betrakta som ett pilgrimsmål.