14:e December

 

Distillation Year:                          1995
Age:                    15
Distillery/Company                   Glenburgie
Bottler:              Malt of Scotland
Region               Speyside
Cask                  Bourbon Hogshead
Cask nr              MoS17002
Volume             51,2%
Bottle Size        70cl
Type of Spirit: Single Malt Whisky

Glenburgie grundades 1810 under namnet 'Kilnflat' av William Paul. 

Som med några av de andra Speyside-grannarna som Glenallachie och Glen Spey är det en svår uppgift att köpa officiella buteljer från destilleriet Glenburgie i Benromach. Den första riktiga officiella tappningen från destilleriet, en 15-åring, släpptes först 2002. Denna 15-åring är fortfarande den enda officiella tappningen som släppts av destilleriet. Det har varit en handfull oberoende tappningar, inklusive en 10-årig flaska av Gordon & MacPhail, och ett par äldre utgåvor, inklusive en 20 och 27-åring, som huvudsakligen har tappats av Signatory Vintage.

Under åren har Glenburgie-destilleriet huvudsakligen använts för att producera singelmalt som ska användas i blandningar. Spriten som produceras på platsen är en viktig komponent i Ballantines blandade whisky, liksom Old Smuggler. Den sedan avvecklade Glencraig single malt var en del av ett experiment med olika stillbilder vid destilleriet.

Glenburgies produktionskapacitet är imponerande 4,2 miljoner liter. Det använda vattnet tas från lokala källor i destilleriets specifika område Speyside, Morayshire.