6:e December

 

6:e December

Tomintoul

Bottler: The Scotch Malt Whisky Society

Cask Refill butt ex Sherry

7 years

1 of 556

64,1 %

I hjärtat av Speyside i Ballindalloch, inte långt från Skottlands högst belägna by Tomintoul, ligger det eponyma whiskydestilleriet

Det var två Glasgowbolag som gick samman och grundade Tomintoul. Anledningen var att de helt enkelt hade svårt att få tag på maltwhisky till sina blendsorter som såldes som rariteter på en whiskymässa. För att hitta en lämplig plats för destilleriet letade man sig långt upp i bergen i Speyside. Och man letade länge. Under mer än ett år sökte man efter den optimala platsen för ett destilleri. Den fann man på 350 meters höjd utanför det lilla samhället Tomintoul, som är utgångspunkt för de många vandrare och bergsklättrare som bestiger Cairngorm 1 000 meter ovanför vandrarhemmen i byn.

Tomintoul byggdes i dalgången intill floden Avon, som är en av River Speys bifloder, intill den gamla välkända Ballantruan Spring – en av de vattenrikaste bergskällorna i Speyside, alldeles där Glenlivet Forest tar vid och där lönnbrännare i flydda tider hade en isolerad och säker hemvist.

Tomintoul har omkring 300 invånare och är ett av Skottlands högst belägna samhällen. Tomintoul Distillery ligger utanför samhället, i södra delen av Speyside, några kilometer nerför höjden intill byn Ballindall inte långt från Glenlivet, som man under många år var noga med att använda som tillnamn på destilleriet. Varje vinter isoleras Tomintoul och omgivningarna av djup snö. Det är inte ovanligt att de anställda inte kan ta sig ut till destilleriet eftersom snön på vägarna ligger meterdjup. Den höga höjden och det kalla klimatet ger speciella förutsättningar för att lagra whisky. Dessutom gör de omgivande bergen att platsen där destilleriet ligger är en av de regnfattigaste i Skottland. Temperaturskillnaderna i bergen är större än i dalgångarna och de cirka 100 000 faten som mognar i lagerhusen får hänga med i svängarna. Den låga temperaturen på vattnet, som tas från två sjöar i bergen, gör att kylningen av pannorna blir mycket effektiv, antagligen den mest effektiva i Skottland, vilket i sin tur betyder att man kan skära hjärtat mer distinkt, undvika högre alkoholer och därigenom få det lätta och eleganta destillat man önskar.