Genomförda provningar

Bourbon whskey kan det vara något?

På den frågan var det flera av oss som svarade ett tydligt ja på,

men med tanke på deltagare antalet var det många i klubben som var skeptiska
stackars er ni gick miste om en toppen provning ledd av en entusiastisk

Jonatan Östblom Nordisk Brand Ambassadör som hadde med sig premium bourbon

från ett av världens största destillerier.Med stor inlevelse lät han oss smaka

deras nylanserade small batch serie som kommer att finnas tillgängligt på systembolaget

från juni och framåt:

 

  • Basil Hejden
  • Makers Mark
  • Knobcreek
  • Bakers
  • Bookers
  • Knob rye
  • Jim Beam

 

Det är oklart vem som började med att tillverka bourbon även om flera gör anspråk på att vara först. En uppfattning är att den i Bourbon County boende baptistpastorn Elijah Craig är den första som destillerar sprit på majs[1]. Det dateras då till den 14 juni 1789. Han har även fått äran för att vara den förste som lagrade drycken på kolade ekfat.[2] Lokalt i Kentucky anges Jacob Spears som den förste som namngav sitt destillat "Bourbon whiskey."

Förmodligen började invandrade skottar, irländare och engelsmän försöka framställa whiskey så fort de började bruka jorden i det som sedermera blev Kentucky. När området etablerades 1785 var det ett enormt område som blev Bourbon County. Det namngavs efter huset Bourbon, den dåvarande franska kungafamiljen. När Bourbon County delades i många mindre enheter fortsatte området ändå att kallas "Old Bourbon". Tunnorna som skeppades därifrån märktes med "Old Bourbon" och blev synonymt med whisky gjord på majs i början på 1800-talet.[3] Under förbudstiden fanns det av naturliga skäl inga destillerier i USA. När förbudet hävdes försökte de amerikanska tillverkarna snabbt få ut sina produkter på marknaden. Kvaliteten tog då skada och bourbon fick ett dåligt rykte som har tagit tid att hämta in.

För att en whiskey ska få kallas bourbon ska

majsinnehållet vara minst 51% och som mest 80%, resten består av vete och/eller råg och korn.drycken inte destilleras till högre alkoholhalt än 160 U.S. proof, vilket motsvarar 80 volymprocentdrycken vara fri från sockerkulör (E150)drycken lagras på nya fat av rostad amerikansk ek.drycken ha en alkoholhalt understigande 62,5 volymprocent

Det finns ingen tidgräns för lagringen annat att den åtminstone ska ha lagrats "ett tag" (briefly). För en bourbon där ovanstående uppfylls och om

drycken lagrats mer än två år får den kallas Straight Bourbon, om drycken lagrats mindre än fyra år måste lagringstiden anges på flaskan. Dryckens flaska är märkt med en lagringstid ska det vara lagringstiden för den yngsta whiskeyn i flaskan

Detta efter ett kongressbeslut 1964.

I USA så mältas inte alltid råvarorna. Whiskyn lagras sedan på nya ekfat som kolats på insidan, det ger den en karakteristisk smak och arom av vanilj.

För att konkurrera med exklusivare icke-amerikanska produkter till exempel single malt har destillerierna infört egna högkvalitetsklassningar; single barrel, small batch och small scale bourbon