Highland Park 17:e dec 2019

Highland Park Distillery

Bottler OB
Distilled    1999 Bottled     2017 Age         18 Strength  47,8 %

 

Gordon Motion, Highland Parks Master Whisky Maker, skapade Full Volume genom att använda 100 procent ex-bourbon-fat. Spriten destillerades 1999 och buteljerades under 2017. Smakprofilen beskrivs vara citrus, krämig vanilj och en lätt rökig finish.
Inspirationen bakom förpackningen kommer från gamla gitarrförstärkare och för att ytterligare illustrera synergin mellan musik och whisky så visar reglagen på sidan olika smakmått av bourbon, torv, vanilj och frukt.

Highland Park är inte en Highland whisky även om namnet antyder det. Orsaken till namnet är att det vid staden Kirkwall, där Highland Park tillverkas, finns en höjd med en fin utsikt över de norra öarna. Höjden gick i folkmun under namnet Highland Park. Det var här som Magnus Eunson startade att producera whisky redan 1798. Läget var optimalt om man ville destillera illegalt och hålla god uppsikt efter uppbördsmännen (skattmas). Platsen hade även tillgång till bra vatten och mycket torv. Historier gör gällande att Magnus var vaktmästare på kyrkan och gömde whiskyn under predikstolen. Men närmare granskning antyder att det är mer troligt att han var frontmannen för dåtidens kriminella nätverk på Orkney. När Highland Park började tillverkas legalt 1826 var Highland Park redan ett inarbetat namn. I samband med detta tog Robert Borwick över. 1895 sålde han destilleriet vidare till James Grant som lät installera två pannor till, 1898. 1935 köpte Highland Distilleries Co Ltd destilleriet och det ägs i dag av Edrington Group. Destilleriet har under de senaste åren vunnit ett flertal prestigefulla utmärkelser för sin whisky.