Royal Brackla 14:e dec 2019

Royal Brackla Distillery

Bottler: Svensk Whisky förmedling
Cask Strength Distilled  2007 Bottled   2017
Age        10
Strength 59,6 % Cask:       Bourbon Barrel
No Bottles 233

Whiskyframställning har ägt rum på den här sidan sedan 1817 när den oönskade kaptenen William Fraser tog ut en licens för sitt Brackla-destilleri - främst verkar det sätta stopp för de riskvilliga moonshiners som levde bra i de omgivande länderna.

Fraser kan ha varit en djupt o populär man, men hans whisky mottogs väl. 1835 var det den första Scotch som beviljades en kunglig teckningsoption och rättigheterna att kalla sig Royal Brackla. Denna godkännande från King William IV ledde till att Brackla blev känd som 'The King's Own Whisky'.

Fraser-åtagande varade fram till 1879 och, liksom så många andra 1800-talets destillerier, blev det nära förknippat med blandning. Andrew Usher, som är erkänd för att ha gjort den första kommersialiserade blandningen, var agent för Royal Brackla och blev destilatör 1887. Det överlämnades i händerna på Mitchell & Leith av Aberdeen som sålde den 1926 till kollegerna Aberdonians John Bisset & Co. (ett dotterbolag till Booth's gin-destilleriet) och när det företaget köptes 1943 blev det en del av DCL.
Industrigiganten ökade produktionen 1964 men tvingades stänga den mellan 1985 och 1991 på grund av ett överskott från industrin. Fyra år senare var det ett av de destillerier som såldes till Bacardi-Martini när den då nyligen skapade Diageo var tvungen att banta ned Dewars och tillhörande destillerier.
  
Distilleri disignen handlar om att skapa och sedan fånga estrar - jäsningen är lång, spritpannornas lyner är vinklade uppåt, kopparkontakten är lång, återflödet rikligt. Förutom att ha denna färska parfymerade fruktighet har Brackla också en ren surhet, och det är detta som gör det möjligt att klippa av de kraftfulla smaker som ges under åldrande i ex-Sherry-fat, den mognadstil som valts av Dewar för sin singelmalt.