Bowmore 10:e dec 2019 Bowmore

GOLDEN CASK

Cask Strength
Distilled  2000
Bottled   2014
Age       13
Strength 55,5 %
Cask Hogshead         
No Bottles 300

 

Att whisky skulle vara djävulens dryck kan man nog tacka Bowmore för. Stadens karaktäristiska kyrka som tronar högst upp över Islays huvudstad byggdes enligt legenden rund så djävulen inte skulle ha något hörn att gömma sig bakom. Samma legend säger att djävulen blev bortjagad från kyrkan till en plats där han trivdes mycket bättre: destilleriet längst ner på samma gata.

Bowmore tillhör de äldsta destillerierna i Skottland (definitivt det äldsta på Islay) med sitt födelseår runt 1779. En mångsysslare vid namn David Simson hade insett fördelarna med att inte behöva betala maltskatt på Islay, resultatet av en miss i planeringen från skatteverkets sida.

Simson lade grunden till destilleriet och drev det under några år innan hans familj sålde alltihop till William och James Mutter 1837. Dessa herrar höjde blickarna och såg större möjligheter till export och handel än de tidigare ägarna, och det var under familjen Mutters vingar som Bowmore började ta fart internationellt.

 

 Whiskyn som kokas nere i bukten vid Loch Indaal är inte lika rökig som grannarna (nåja, det är en någorlunda liten ö) Ardbeg och Laphroaig eldar fram. Medan deras malt har en fenolhalt på runt 40–50 ppm ligger Bowmore på runt hälften (cirka 20–25 ppm), vilket gör att den, åtminstone vad rökigheten anbelangar, har närmare släktskap med till exempel Talisker och Springbank än sina Islaybröder.