BENRINNES

7:e dec 2019

 BENRINNES

The Maltman
Vintage Cask 
Distilled  1997
Bottled   2017
Age 20
Strength 53,9 %
Cask Pedro Ximenez finich
No Bottles 342

Faktum är att den nuvarande platsen för Beninnar-destilleriet är dess andra plats. Originalet byggdes 1826 av Peter MacKenzie men förstördes i en översvämning 1829. En ny plats hittades sedan av John Innes.

Dess mest kända ägare var Alexander Edward som var partner i Craigellachie destilleri, ägde Aultmore, Dallas Dhu och var en tid medägare av Oban [se Craigellachie]. Familjen Edward sålde destilleriet (som hade eldat 1896) till John Dewar 1922. Det är nu en del av Diageo-stallen.
 
 
Den har sex pannorna körs i två par av tre. I flera år användes en form av partiell trippeldestillation för att främja en kraftig / svavelfri new make. low wines från den första destillationen delas upp i jungfru och hjärta. Där hjärtat omdestillerades i  och delades upp i två igen, med den kraftigaste går vidare som färdig, den svagare går tillbaka till nästa destillering.

Allt körs genom maskkar som hålls väldigt kallt, vilket ger spriten kraft och fyllighet. Under de senaste åren har denna komplexa destillation förenklats.

Ibland kan man finna den  som  oberoende tappning