Hellyers Road

5:e dec 2019

Hellyers Road

Buttelgerad för medlemmar i Svenska Whisky Förbund
Distilled  2002
Bottled   2015
Age 13
Strength 46,2 %
Cask Bourbon Barrels
No Bottles 1500

Uppstarten av ett destilleri i ett mejeriland i nordvästra Tasmanien, var en skapelse av styrelsen för ’Betta Milk’ redan 1994 efter avregleringen av Australiens mejeriindusti. De flesta i styrelsen var andra eller tredje generationens mejeripersoner, så beslutet att börja göra single malt whisky verkade konstigt för de flesta. Men deras framsynthet var lyckosam och idag har Hellyers Road Distillery etablerat sig som en av världens snabbast växande whiskyproducenter.

Namnet är lånad från en lokal upptäcktsresande och besiktningsman vid namn, Henry Hellyer, som kartlagde stora delar av Tasmaniens nordvästra kustregion i sin roll som chefsinspektör för Van Diemans Land Company under tidigt 1900-tal. I själva verket står vårt lagerhus direkt ovanför platsen för den ursprungliga vägen framhuggen av Hellyer för nästan 200 år sedan. Det är en fascinerande historia som besökare till destilleriet älskar att höra.

 

Destilleri ligger magnifikt inbäddat i den pastorala landsbygden, inklämd mellan det oberäkneliga vattnen vid Bass Strait (250km av hav som delar Tasmanien från fastlandet Australien) och den vackra och världsberömda Cradle Mountain regionen. Det är ett fantastiskt land som ståtar med ett av världens renaste vatten och friskaste luft. Kombinera den här platsen med Tasmaniens hyllade rykte av utsökta råvaror, bland annat kornet som används till whiskytillverkning, och har en perfekt förutsättning för kvalitet. Deras inställning till hårda kvalitetskontroller genom hela destilleringsprocessen är även det en viktig del för resultatet.