Tullibardine

2:e dec 2019

 Tullibardine

Vintage 1993 Strength 40%
Distilled  1993
Bottled   2007 Age 14
Cask Sherry Hogshead
 

Tullibardine Distillery ligger vid foten av berget Ochil Hill i Perthshire,, precis där det skotska höglandet börjar. Ochil Hill är känd för sitt kristallklara källvatten. Det är vatten från denna källa som Tullibardine använder när man gör sin whisky.
Det är även samma källa som Skottlands första bryggeri använde under 1400-talet. Det var King James IV som gjorde bryggeriet känt genom att köpa festölen till sin kröning därifrån år 1488.
Dagens destilleri är byggt på samma plats som bryggeriet och producerar en fin single malt whisky av majestätisk kvalité. Någon har till och med myntat uttrycket "Enastående drickbar" om whiskyn.
1798 öppnade William & Henry Bannerman det första Tullibardine-destilleriet, även om det bara var i drift ett år. 1814 försökte Andrew Bannerman (förmodligen en släkting) igen. Denna gång fungerade den fram till 1837. Vid 1800-talet hade staden en maltning och tre destillerier: det ursprungliga, Gleneagles Brewery, som nu ägs av Sharp-familjen, de andra två av Eadie-familjen. Båda Eadies destillerierna stängde vid 1900-talets början och lämnade Gleneagles till millitären som härbärge fram till 1927. Vid denna tidpunkt verkade det som om denna rika tradition äntligen hade upphört, men 1949 köpte den berömda destilleri-designern William Delme-Evans Gleneagles-bryggeriet och byggde ett nytt destilleri där. Det var den första som byggdes i Skottland sedan 1900.