Kalendrar

 

 

 

25:e december 

 

Tackar för denna gång hoppas ni har njutit av dom olika wkiskyn:a

Hoppas vi nästa år åter kan ha 2 kalendrar

Förutsättning för det är att en kalender skall bli av

är att minst 24 bokningar 1/9

annats blir dett bara en ordinarie och en extra (som innehåller whisky från öppnade flaskor i min samling)
och som bar nämns i en rad längs ned i respektive dags precentationer

 

 BOX Sverige

En 25:e sort varför

En anledning är att det såg fånigt ut med ett tomrum i kartongen en annat var flera kommenterade att det var ett abrupt slut den 24:e och ingen återställare för kalender abstinensen


 

Många destillerier tillverkar fantastisk whisky, men några få lyckas bättre
än andra. Som alltid finns det inga rätt eller fel när det gäller smak, men kvalitet,
noggrannhet och förutsättningar skiljer destillerier från varandra. Det finns  mycket som gör Box Destilleri unikt
Platsen där Box ligger hjälper till att göra en whisky i världsklass. Det är inte skogarna, vidderna och den höga rena luften – som förmodligen också har ett visst inflytande – utan framförallt det nordliga läget. De stora temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter. 
Utanför destilleriet flyter den mäktiga Ångermanälven förbi. Varje sekund passerar 485 kubikmeter kristallklart, iskallt fjällvatten. Ett kallt kylvatten är mycket betydelsefullt när man tillverkar whisky
Använder en klassisk destillerijäst som ger mängder med fruktiga smaker och aromer. Malten man använder är gammaldags pilsnermalt som sedan länge ersatts av effektivare men inte lika smakgivande kornsorter på de flesta håll i världen där volym oftast är en väl så viktig parameter som kvalitet. 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Benromach Origins Batch 5 " Golden Promise" 50%

 

 

 

24:e december   Glentauchers - Glen•tock•ers

Glentauchers

Krygers Schloz Whisky No 13

2006-2014

8 years

63,9%


 

Grundat:1897
Land:Skottland
Region:Speyside
Ägare:Chivas Brothers (Pernod Ricard)
Kapacitet:4 200 000 liter per år
 
De två viktigaste destillerierna som brukar nämnas när det gäller Ballantines blended scotch är Glenburgie och Miltonduff. Glentauchers är det tredje och faktum är att hela produktionen går in i denna blend. Ägarna, Chivas Brothers, har aldrig brytt sig om att släppa någon officiell buteljering. Detta tämligen stora destilleri är lätt att se där det ligger precis vid väg A95 om man kör mellan Keith och Craigellachie. Tyvärr tar de inte emot besökare. Det man ser är egentligen baksidan eftersom destilleriet byggdes vid järnvägen som löpte på andra sidan byggnaderna.
 
Historik
1897 - James Buchanan och W. P. Lowrie, en whiskyhandlare från Glasgow, grundar destilleriet.
1898 - Produktionen startar.
1906 - James Buchanan & Co. tar över hela destilleriet samt 80% av W. P. Lowrie & Co.
1915 - James Buchanan & Co. går samman med Dewars.
1923 - Mäskhuset och mältningsanläggningen byggs om.
1925 - Buchanan-Dewars blir en del av Distillers Company Limited (DCL).
1930 - Scottish Malt Distillers (SMD) tar över driften av destilleriet.
1965 - Antalet pannor ökar från två till sex.
1969 - Golvmältningen upphör.
1985 - DCL lägger destilleriet i malpåse.
1989 - United Distillers (tidigare DCL) säljer destilleriet till Caledonian Malt Whisky Distillers, ett dotterbolag till Allied Distillers.
1992 - Produktionen återupptas i augusti.
2000 - En 15-åring lanseras.
2005 - Chivas Brothers (Pernod Ricard) blir nya ägare när de tar över Allied Domecq.
 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Cadenhead small batches Glen Spey Glenlivet 19 years 58,5%

 

 

 

22:e december   Bruichladdich - Brook•lad•die

Bruichladdich

Orginal butelgering

BERE BARLEY 

50%


 

Grundat:1881
Land:Skottland
Region:Islay
Ägare:Rémy Cointreau
Kapacitet:1 500 000 liter per år
 
Om Bruichladdich
Destilleriet som älskar att se sig själva som whiskybranschens bad boy, inte minst tack vare ägaren Mark Reynier som alltid gjort sig känd för att gå sina egna vägar och deklarera vad han tycker om alla andra i branschen. Producerade oregelbundet under 1980- och 90-talen men sedan Reynier tog över 2000 har det varit i bruk utan avbrott. Ett stort antal nya buteljeringar lanseras varje år och man delar in sortimentet i tre varianter; Bruichladdich som är lätt rökig, Port Charlotte som är medelrökig och Octomore som är kraftigt rökig. Ägarna har dessutom tankar på att starta ytterligare ett destilleri strax intill men de planerna ligger för närvarande på is.
 
Historik
1881 - Barnett Harvey grundar destilleriet med hjälp av pengar som hans bror William III efterlämnat till sina tre söner William IV, Robert och John Gourlay. Familjen Harvey äger redan två destillerier - Yoker och Dundashill.
1886 - Bruichladdich Distillery Company Ltd skapas och en rekonstruktion påbörjas.
1889 - William Harvey blir direktör och innehar den posten till sin död 1937.
1929 - Destilleriet stängt.
1936 - Destilleriet öppnar igen.
1938 - Joseph Hobbs, Hatim Attari och Alexander Tolmie köper destilleriet för 23 000 pund genom Train & McIntyre.
1938 - Driften överflyttas till Associated Scottish Distillers.
1952 - Destilleriet säljs till Ross & Coulter från Glasgow.
1960 - A. B. Grant köper Ross & Coulter.
1961 - Den egna mältningen upphör och malt köps in från Port Ellen.
1968 - Invergordon Distillers tar över.
1975 - Antalet pannor ökar till fyra.
1983 - Tillfälligt stängt.
1993 - Whyte & Mackay köper Invergordon Distillers.
1995 - Destilleriet läggs i malpåse i januari.
1998 - Åter i produktion under några månader, läggs sedan i malpåse.
2000 - Murray McDavid köper destilleriet av JBB Greater Europe för 6,5 miljoner pund.
2001 - Jim McEwan från Bowmore blir Production Director. Den första destillationen (av varianten Port Charlotte) är 29 maj och den första destillationen av Bruichladdich sker i juli. De nya ägarnas första buteljeringar blir 10, 15 och 20 år.
2002 - Den rökigaste whiskyn i världen (Octomore, 80ppm) destilleras den 23 oktober.
2003 - Bruichladdich blir det första destilleriet på Islay som buteljerar på plats.
2004 - Andra upplagan av 20-åringen (med smeknamnet Flirtation) lanseras tillsammans med 3D, som också kallas The Peat Proposal,.
2005 - Ett antal nya versioner lanseras
2006 - Bland många nya lanseringar under hösten finns den första officiella buteljeringen av Port Charlotte; PC5.
2007 - Nya buteljeringar inkluderar Redder Still, Legacy 6, två nya Links, PC6 och en 18-åring.
2008 - Mer än 20 nya buteljeringar, bl a den första Octomore, Bruichladdich 2001, PC7, Golder Still och två stycken lagrade på sherryfat från 1998.
2009 - Nya buteljeringar är bl a Classic, Organic, Black Art, Infinity 3, PC8, Octomore 2 samt X4+3
2010 - PC Multi Vintage, Organic MV, Octomore/3_152, Bruichladdich 40 år lanseras.
2011 - Den första 10-åringen från egen produktion släpps. Dessutom PC9, Octomore 4_167, Ancien Regime och Rennaisance.
2012 - 10 åriga versioner av Port Charlotte och Octomore lanseras och även Laddie 16 och 22, Bere Barley 2006, Black Art 3 och DNA4. Rémy Cointreau köper destilleriet.
2013 - Scottish Barley, Islay Barley Rockside Farm, Bere Barley 2nd edition, Black Art 4, Port Charlotte Scottish Barley, Octomore 06.1 och 06.2 lanseras.
 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Benromach Sassicaia Wine Casks 2004 -2013 45%

 

 

 

23:e december   Braeval - Bre•vaal

Braeval 1994 20 år bourbon hhd 50,6% SWFAB för Eskilstuna Whisky Kultur

 


 

Grundat:1973
Land:Skottland
Region:Speyside
Ägare:Chivas Brothers (Pernod Ricard)
Kapacitet:4 000 000 liter per år
 
Om Braeval
Ett av de mest ensligt belägna destillerierna i Skottland och inte helt lätt att hitta. Inga skyltar leder till Braeval som ligger mitt i Braes of Glenlivet med Glenlivet och Tamnavulin som närmsta destillerigrannar. Det byggdes så sent som 1973 för att producera malt whisky för de olika blends som ägarna, Chivas Brothers, säljer och destilleriet har samma uppgift idag. Ingen officiell buteljering finns utan man får förlita sig på oberoende buteljerare. Var stängt under sex år men öppnades igen 2008 i takt med att efterfrågan på Chivas Regal ökade.
 
Historik
1973 - The Chivas and Glenlivet Group bygger Braes of Glenlivet, det namn på destilleriet som kommer att användas de första 20 åren. Produktionen startar i oktober.
1975 - Tre pannor utökas till fem.
1978 - Ytterligare utökning av pannor till sex totalt.
1994 - Destilleriet byter namn till Braeval.
2001 - Pernod Ricard tar över Chivas Brothers.
2002 - Braeval läggs i malpåse i oktober.
2008 - Produktionen återupptas i juli.
 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Irich Whiskey Lockes single malt 8years 40% 2000 -2008

 

 

 

21:e december   Ben Nevis - Ben Nev•iss

Ben Nevis

Liquid Treasures

1996-2014

18 years

hogshead

50,7%


 

Grundat:1825
Land:Skottland
Region:Highlands (Western)
Ägare:Ben Nevis Distillery Ltd (Nikka, Asahi Breweries)
Kapacitet:1 800 000 liter per år
O
m Ben Nevis
Ett av ganska få destillerier i västra Highlands. Ligger i Fort William vid foten av berget Ben Nevis och får även sitt processvatten från bergets sluttningar. Ägs sedan drygt 20 år tillbaka av japanska Nikka Whisky och största delen av produktionen skeppas till Japan för att bli en del av deras blends, framförallt Nikka Black. Ägarna har inte investerat särskilt mycket i destilleriet under senare år och det är nu ganska slitet. Ben Nevis är ett av ytterst få (kanske det enda) skotska destillerier som fortfarande använder sig av bryggerijäst för jäsningen.
 
Historik
1825 - Destilleriet grundas av ‘Long’ John McDonald.
1856 - Long John dör och hans son Donald P. McDonald tar över.
1878 - Efterfrågan på whiskyn är så stor att ytterligare ett destilleri, Nevis Distillery, byggs i närheten.
1908 - De bägge destillerierna går samman till ett.
1941 - D. P. McDonald & Sons säljer destilleriet till Ben Nevis Distillery Ltd med den kanadensiske miljonären Joseph W. Hobbs i spetsen.
1955 - Hobbs installerar en Coffeypanna som gör det möjligt att producera både grain och malt whisky.
1964 - Joseph Hobbs dör.
1978 - Produktionen stoppas.
1981 - Joseph Hobbs Jr säljer tillbaka destilleriet till Long John Distillers och Whitbread.
1984 - Efter en ombyggnad och renovering som kostar totalt 2 miljoner pund, öppnar destilleriet igen.
1986 - Destilleriet stänger.
1989 - Whitbread säljer destilleriet till Nikka Whisky Distilling Company Ltd.
1990 - Destilleriet åter i produktion.
1991 - Ett besökscenter invigs.
1996 - Ben Nevis 10 år lanseras.
2006 - En 13-årig port finish släpps.
2007 - 1992 single cask lanseras.
2010 - En 25-åring lanseras.
2011 - MacDonald´s Traditional Ben Nevis lanseras.
 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: BenRiach 16 years Sauternes wood finish 46%