Kalendrar

 

 

 

15:e december   Hellyers Road – Tasmaniens största destilleri

Hellyers Road
orginal butelgering

Butelgerad fær svenska whisky förbundet

46,2%

2002-2015

cask 1st fill bourbon 


 

Uppstarten av ett destilleri i ett mejeriland i nordvästra Tasmanien, var en skapelse av styrelsen för ’Betta Milk’ redan 1994 efter avregleringen av Australiens mejeriindusti. De flesta i styrelsen var andra eller tredje generationens mejeripersoner, så beslutet att börja göra single malt whisky verkade konstigt för de flesta. Men deras framsynthet var lyckosam och idag har Hellyers Road Distillery etablerat sig som en av världens snabbast växande whiskyproducenter.

Namnet är lånad från en lokal upptäcktsresande och besiktningsman vid namn, Henry Hellyer, som kartlagde stora delar av Tasmaniens nordvästra kustregion i sin roll som chefsinspektör för Van Diemans Land Company under tidigt 1900-tal. I själva verket står vårt lagerhus direkt ovanför platsen för den ursprungliga vägen framhuggen av Hellyer för nästan 200 år sedan. Det är en fascinerande historia som besökare till destilleriet älskar att höra.

 
Vårt destilleri ligger magnifikt inbäddat i den pastorala landsbygden, inklämd mellan det oberäkneliga vattnen vid Bass Strait (250km av hav som delar Tasmanien från fastlandet Australien) och den vackra och världsberömda Cradle Mountain regionen. Det är ett fantastiskt land som ståtar med ett av världens renaste vatten och friskaste luft. Kombinera den här platsen med Tasmaniens hyllade rykte av utsökta råvaror, bland annat kornet som används till whiskytillverkning, och du har en perfekt förutsättning för kvalitet. Vår inställning till hårda kvalitetskontroller genom hela destilleringsprocessen är även det en viktig del för resultatet
 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Kilchoman loch gorm 2003-2013 46%

 

 

 

14:e december   BenRiach - Ben•ree•ack

BenRiach
orginal butelgering

17 years

peated malt

2013

46%

 


 

Grundat:1897
Land:Skottland
Region:Speyside
Ägare:Benriach Distillery Co
Kapacitet:2 800 000 liter per år
 
Om BenRiach
Köptes av Billy Walker med familj 2004 och har under de nya ägarna visat sig vara extremt produktivt och innovativt. Antalet nya buteljeringar är tvåsiffrigt varje år och sortimentet består av såväl kraftigt rökig whisky, spektakulära wood finishes, trippel destillerad single malt som mer traditionell whisky. Bestämde helt nyligen att åter börja använda de mältningsgolv som finns på plats men som varit stängda sedan 1999. Närmsta granne är Longmorn och tidigare kallades BenRiach för Longmorn 2. All whisky skeppas till företagets egen buteljeringsanläggning i Newbridge
 
Historik
1897 - John Duff & Co grundar destilleriet.
1899 - Longmorn Distilleries Co. köper destilleriet.
1903 - Destilleriet läggs i malpåse.
1965 - Destilleriet öppnar igen med nya ägare, The Glenlivet Distillers Ltd.
1978 - Seagram Distillers tar över.
1983 - Seagrams börjar producera en rökig Benriach.
1985 - Antalet pannor ökar till fyra.
1994 - Den första officiella buteljeringen är en 10-åring.
1999 - Golvmältningen upphör.
2002 - Destilleriet läggs i malpåse i oktober.
2004 - Intra Trading köper Benriach tillsammans med Billy Walker, tidigare direktör på Burn Stewart. Priset är 5.4 miljoner pund.
2004 - Standard, Curiositas och 12, 16 och 20 år lanseras.
2005 - Fyra olika vintages släpps i begränsat antal - 1966, 1970, 1978 och 1984.
2006 - Sexton nya buteljeringar, bl a en 25-åring, en 30-åring och åtta olika vintages.
2007 - En 40-åring och tre nya, kraftigt rökiga buteljeringar släpps.
2008 - Bland nya buteljeringar finns en rökig Madeira finish, en 15-årig Sauternes finish och nio single casks.
2009 - Två wood finishes (Moscatel och Gaja Barolo) och nio single casks släpps.
2010 - Trippeldestillerade Solstice och den kraftigt rökiga Horizons lanseras.
2011 - En 45-åring och 12 vintages släpps.
2012 - Septendecim 17 år och 10 nya vintages släpps.
2013 - Vestige 46 år släpps. Golvmältningen är igång igen.
 
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Benromach Origins Batch 3 Optic Barley 50%

 

 

 

12:e december   Macduff - Mack•duff

Macduff
The Whisky Cask

9 years

cask 17+18+19

2007-2016

65,8%

cask 817+818

First Fill Sherry cask

denna häftiga dram kräver en hel del vatten


 

Grundat:1962
Land:Skottland
Region:Highlands
Ägare:John Dewar & Sons (Bacardi)
Kapacitet:3 340 000 liter per år
 
Om Macduff
Strax utanför Banff, vid Moray Firths kust, ligger detta destilleri som ägarna, Dewars, framförallt använder för sin blend William Lawson. Den är inte speciellt känd i Sverige men mycket populär i Frankrike. När ägarna buteljerar whiskyn som single malt har de egendomligt nog valt att använda namnet Glen Deveron. En flaska från en oberoende buteljerare har däremot alltid Macduff på etiketten. Destilleriet är utrustat med fem pannor där fyra av dem har kondensrör (lyne arms) som är böjda på ett egendomligt sätt för att de ska få plats. Vanligaste buteljeringen är en 10-åring men en 15-åring går också att få tag på.
 
Historik
1962 - Destilleriet grundas av Marty Dyke, George Crawford och Brodie Hepburn (som även är involverad i Tullibardine och Deanston). Bolaget får namnet Macduff Distillers Ltd.
1963 - Produktionen startar.
1965 - Antalet pannor ökar från två till tre.
1967 - Ytterligare en panna installeras.
1972 - William Lawson Distillers köper destilleriet av Glendeveron Distilleries.
1980 - William Lawson köps av Martini Rossi genom dotterbolaget General Beverage Corporation.
1990 - En femte panna installeras.
1993 - Bacardi köper Martini Rossi (inklusive William Lawson) och lägger över Macduff I doterbolaget John Dewar & Sons.
2013 - The Royal Burgh Collection (16, 20 och 30-åriga) släpps på tax free marknaden.
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Balblair 1999 vintage en kombination av  American oak, ex-bourbon barrels och Spanish oak ex-sherry   butts. 46%

 

 

 

13:e december   

Springbank - Spring•bank

Springbank

Orginal butelgering

Marsala  Cask

9 years

1996-2006

58%

 


 

Grundat:1828
Land:Skottland
Region:Campbeltown
Ägare:Springbank Distillers (J & A Mitchell)
Kapacitet:750 000 liter per år
 
Om Springbank
En kultwhisky för många och ett av få familjeägda destillerier som fortfarande finns i Skottland. J & A Mitchell äger också Glengyle som precis som Springbank ligger mitt i Campbeltown längst ner på Kintyrehalvön. Springbank har alltid varit känt för att gå sina egna vägar. Fortfarande mältar man till exempel allt sitt korn själva. Tre distinkt olika märken produceras; Springbank destilleras 2,5 gånger och kan betecknas som medium rökig, den kraftigt rökiga Longrow destilleras 2 gånger medan den icke rökiga Hazelburn är trippeldestillerad. Sortimentet är stort och en del av utbudet utgörs av Springbank 10, 15, 18 och 21 år, Longrow 14 och 18 år samt Hazelburn 8 och 12 år.
 
Historik
Historik
1828 - Familjen Reid grundar destilleriet.
1837 - Familjen får ekonomiska problem och John och William Mitchell köper destilleriet.
1897 - J. & A. Mitchell Co Ltd bildas.
1926 - Depressionen tvingar destilleriet att stänga.
1933 - Åter i produktion.
1960 - Den egna mältningen upphör.
1969 - J. & A. Mitchell köper den oberoende buteljeraren Cadenhead.
1979 - Destilleriet stänger.
1985 - En 10-årig Longrow släpps.
1987 - Begränsad produktion påbörjas.
1989 - Åter i full produktion.
1992 - Destilleriet börjar mälta sitt eget korn igen.
1997 - Första destillationen av Hazelburn.
1998 - Springbank 12 år lanseras.
1999 - Dha Mhile (7 år) blir världens första ekologiska single malt.
2000 - En 10-åring lanseras.
2001 - Springbank 1965 ‘Local barley’ (36 år) lanseras.
2002 - En 12-åring med fem år på Demerara romfat lanseras, liksom en Longrow sherry cask (13 år). En 15-åring ersätter den tidigare 21-åringen.
2004 - J. & A. Mitchell’s huvudägare, Hedley Wright, öppnar Glengyle Distillery på nytt. Springbank 10 år 100 proof lanseras liksom Springbank Wood Expression bourbon, Longrow 14 år, Springbank 32 år och Springbank 14 år Port Wood.
2005 - En begränsad lansering (2400 flaskor) av Springbank 21 år. Den första versionen av Hazelburn (en 8-åring) lanseras liksom Longrow Tokaji Wood.
2006 - Longrow 10 år 100 proof, Springbank 25 år, Springbank 9 år Marsala finish, Springbank 11 år Madeira finish och en ny version av Hazelburn 8 år släpps.
2007 - Springbank Vintage 1997 och en 16-årig rum wood lanseras.
2008 - Destilleriet stänger tillfälligt. Tre nya buteljeringar av Longrow - CV, 18 år och 7 år Gaja Barolo.
2009 - Springbank Madeira 11 år, Springbank 18 år, Springbank Vintage 2001 och Hazelburn 12 år lanseras.
2010 - Springbank 12 år cask strength och en 12-åring som har fått mogna på bourdauxfat lanseras liksom nya versioner av CV och 18-åringen. Longrow 10 år cask strength och Hazelburn CV släpps också.
2011 - Longrow 18 år och Hazelburn 8 år Sauternes lanseras.
2012 - Springbank Rundlets & Kilderkins, Springbank 21 årig och Longrow Red lanseras.
2013 - Longrow Rundlets & Kilderkins, en ny version av Longrow RED och Springbank 9 åriga Gaja Barolo finish lanseras.
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Balblair 1989 - 2009 vintage Spanish oak ex-sherry   butts. 46%

 

 

 

11:e december   Glenlossie - Glen•loss•ay

Glenlossie
Signatory Vintage

72 years

cask 17+18+19

1997-2014

46%

cask 817+818

Sherry cask


 

Grundat:1876

Land:Skottland

Region:Speyside

Ägare:Diageo

Kapacitet:2 700 000 liter per år

 
Ett tämligen okänt destilleri som ligger på samma mark som det nyare systerdestilleriet Mannochmore, några mil söder om Elgin i Speyside. Förutom destillerierna ligger här också en så kallad dark grains plant som förvandlar gröpe och drav, restprodukter från whiskyproduktionen, till djurfoder. Inom ett par år kommer här också att finnas en bioenergianläggning som omvandlar en del av restprodukterna till energi. På området finns även stora lagerhus dit Diageo fraktar whisky från många andra av sina destillerier för mognad. Karaktären på Glenlossie single malt är torr och gräsig och den enda officiella buteljeringen som går att få tag på är en 12-åring.
 
Historik
- John Duff, tidigare chef för Glendronach Distillery, grundar destilleriet. Alexander Grigor Allan (som senare blir delägare i Talisker Distillery), whiskyhandlaren George Thomson och Charles Shirres (som båda kommer att grunda Longmorn Distillery 20 år senare tillsammans med John Duff) och H. Mackay är också involverade i företaget.
1895 - Glenlossie-Glenlivet Distillery Co. bildas. Alexander Grigor Allan dör.
1896 - John Duff blir allt mer inviolverad i Longmorn och Mackay tar över driften av Glenlossie.
1919 - Distillers Company Limited (DCL) tar över företaget.
1929 - En brand bryter ut med stora skador som följd.
1930 - DCL överför driften till Scottish Malt Distillers (SMD).
1962 - Antalet pannor ökar från fyra till sex.
1971 - Ytterligare ett destilleri, Mannochmore, byggs av SMD intill Glenlossie. En anläggning för poduktion av dark grains byggs.
1990 - En 10-åring lanseras i Flora & Fauna serien.
2010 - En Manager´s Choice single cask från 1999 släpps.
 
 
 
 
 Extra kallendern innehåller i dag: Balblair 2001 vintage 2004-2014 Bourbon 46%