Category Single MaltDistillery DufftownBottler The Single Cask Ltd. (TSCL)Bottling serie The Single CaskVintage 06.03.2008Bottled 16.08.2021Stated Age 13 years oldCasktype Refill Oloroso Quarter Cask FinishCasknumber 65BNumber of bottles 134Strength 58.3 % Vol.
22:e December Distillery: Strathmill

Staden Dufftown har den högsta koncentrationen av destillerier i världen, som också är hem för destillerierna Mortlach, Glenfiddich, Balvenie, nedlagda Convalmore, Glendullan och Kininvie. Det lokala ordspråket säger att "Rom byggdes på sju kullar, Dufftown står på sju stillbilder." På grund av sin höga produktionsförmåga är Dufftown en av de mäktigaste städerna i whiskyindustrin. Det har sagts att Dufftown samlar in mer kapital till den brittiska regeringen per capita än någon annan plats i landet.

Dufftown grundades av Dufftown-Glenlivet Company 1895 och fick ursprungligen kreativt namnet "Dufftown-Glenlivet Distillery". År 1897, bara ett år efter att produktionen hade lanserats, förvärvade Mackenzie & Company destilleriet och behöll ansvaret för platsen under de kommande fyrtio åren. Under början av nittonhundratalet köpte Arthur Bell and Sons destilleriet, vilket markerade början på användningen av Dufftown Single Malt i deras blandning. Som svar på en ökad efterfrågan fördubblade Bells mängden pannor som användes på platsen från två till fyra 1974 och lade till ytterligare två pannor 1979. Dessa expansioner när det gäller produktion har gjort Dufftown till ett av de bäst fungerande destillerierna i Skottland när det gäller produktion.

1985 förvärvade United Distillers (UDV), som nu ägs av Diageo, Skottlands största leverantör av single maltwhiskydestilleriet Dufftown. Idag har Dufftowns rykte som ett Single Malt -märke lite bort från sin bidragande roll med Bells. Med fokus på varumärket Singleton of Dufftown börjar destilleriet få nytt rykte.

Under åren har staden Dufftown varit hem för sex destillerier. Denna höga produktionskoncentration har orsakat konflikter, särskilt när det gäller vattenkällor. Dufftowns vattenkälla, Jock's Well, har varit mycket omtvistad genom åren, med det närliggande Mortlach-destilleriet som fångats många gånger och försökt avleda vårens gång till deras destilleriDufftown-destilleriet har haft flera kapacitetsutvidgningar genom åren, vilket har resulterat i att det har blivit ett av de mest trånga destillerierna i Skottland. Dessa utbyggnader har också ökat destilleriets kapacitet till dess nuvarande funktionsvolym på 5,8 miljoner liter ren alkohol per år. Destilleriet har också en full lauter mashtun, med en kapacitet på tretton ton, vilket gör det till en av de största i hela den skotska whiskyindustrin.

Byggnaden där destilleriet är inrymt var ursprungligen en gammal kvarn, ombyggd av Glenlivet-Dufftown Company när de grundade destilleriet. Byggnadernas brist på skräddarsydd utformning har bidragit till att de blivit överfulla genom åren. Idag har Dufftown tre mäskpannor med en kapacitet på 13 100 liter och tre spritpannor med en kapacitet på 15 300 liter. pannorna har en distinkt "päron" -form, med ett brett sfäriskt lock och en gradvis smalare nacke.