Category Single Malt
Distillery Bunnahabhain
Bottler Svenska Eldvatten (SE)
Vintage 2013
Bottled 2020
Stated Age 7 years old
Casktype Sherry cask
Casknumber SE015
Number of bottles 280
Strength 53 %
Vol.Size 700 ml
14:e December Distillery: Bunnahabhain
 

Bunnahabhain Whisky är orökt med höga sherryinfluenser. Destilleriets standardsortiment omfattar 12-, 18-, 25-, 30- och 40-åriga Bunnahabhain, samt Stiuireadair och Toiteach A Dhà. Alla utom 40-åringen buteljeras med 46,3 volymprocent.

Det finns också Limited Editions och Distillery Exclusive Whisky, som finns tillgängliga exklusivt på destilleriets besökscenter eller via dess webbplats. Förutom den orökta whiskyn släpper Bunnahabhain även rökig whisky, som mest känns igen på namnet "Móine", det gaeliska ordet för torv.

Produktionsvolymen av Bunnahabhain ligger på cirka 3,5 miljoner liter alkohol per år. Vattnet till destilleringen kommer från Margadale River. Det rinner under jord, så vattnet måste pumpas upp till ytan via rör.

Etiketterna på original whiskyflaskorna har alltid prydts av bilden av en seglare. Detta anspelar troligen på att destilleriet under lång tid endast kunde nås sjövägen.

Destilleriet har fyra pot stills. De två mäsk pannorna har en kapacitet på 30 000 liter vardera, men är bara fyllda med 17 500 liter. De två spritpannorna är hälften så stora och fyllda med cirka 10 000 liter vardera. Grytan är päronformad och rund. Detta resulterar i en ganska kryddig och lite sträv whisky.

 

Bunnahabhain byggdes 1881 av Greenless Brothers och är fortfarande det nordligaste destilleriet på Isle of Islay. Efter att destilleriet etablerades bildades en liten stad runt destilleriet.

År 1930 var Bunnahabhain tvungen att stänga under en kort tid. 1963 utökades produktionen från två till fyra pannor. År 1999 övergick destilleriet i Edrington Trusts ägo.

2003 köptes destilleriet av Burn Stewart Distillers och är verksamt idag.

Namnet på destilleriet stavades tidigare med fyra 'n, dvs Bunnahabhainn. Royal Ordnance Survey, den myndighet som ansvarar för lantmäteriet i Storbritannien, gjorde dock fel och tog bort det sista "n" i namnet. Efter att myndigheten vägrade att korrigera namnet igen anpassade sig lokalbefolkningen, och sedan dess har stavningen "Bunnahabhain" varit allmänt använd.