Category Single Malt
Distillery Benrinnes
Bottler James Eadie
Bottling serie Cask Strength
Vintage 2008
Bottled 2020
Stated Age 11 years old
Casktype Oloroso Sherry Butt
Casknumber 4/1
Number of bottles 563
Strength 59.9 % Vol.
Size 700 ml 700 ml

6:e December Distillery: Benrinnes

 

 

 

Destilleriet byggdes av Peter Mackenzie 1826. Den ligger vid foten av Ben Rinnes-kullen. Tre år efter grundandet förstördes destilleriet av en översvämning. Några år senare byggdes den om av John Innes. Den döptes om till Lyne of Ruthrie. Senare gick destilleriet i konkurs och såldes till William Smith som döpte tillbaka det till Benrinnes. 1896 förstördes destilleriet igen. Men den här gången brann det ner. På 1950-talet byggdes det om och renoverades av företaget John Dewar & Sons, som avslutade jordbruket i Benrinnes och stängde mälterierna. År 2007 lades trippeldestillationen ner och alla små pannor användes som spritpannor. Idag ägs destilleriet av Diageo och producerar mest för blandningsindustrin.

 

Whiskyn

Det har bara skett en officiell buteljering av Benrinnes-destilleriet. Den officiella buteljeringen är mer eller mindre den 15 år gamla Flora and Fauna-utgåvan. På grund av denna brist på whisky är det svårt att säga whiskyns exakta destillerikaraktär. Det är definitivt en lättare Speyside Whisky. Det är nu ännu svårare att avgöra destilleriets karaktär eftersom destilleriet ändrade sin destilleringsprocess 2007.

Det finns ett stort antal oberoende buteljeringar av Benrinnes-destilleriet. De flesta av dem är ganska lätta och blommiga med några få kryddiga och heta undantag.

Majoriteten av den whisky som destilleras i Benrinnes går till blandningsindustrin. De används i Johnnie Walker och J&B Blended Whiskys.

 

Produktionen

Destilleriets produktion ökade mycket i och med produktionsförändringen och ligger nu på ca 2,5 miljoner liter per år och låg på ca 1,9 innan omställningen. Benrinnes-destilleriet brukade producera i en ganska komplicerad och unik trippeldestillationsprocess. År 2007 övergav destilleriet denna process och övergick till en dubbel destilleringsprocess. Men Benrinnes behöll sina fyra pannor.

Vattnet till Scotch kommer från Rowan Tree Burn, Scurran Burn och Benrinnes Spring.