Category Single MaltDistillery Glenburgi
Bottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
Bottling serie MOS
Distilled 2008
Bottled 2017
Stated Age 9 years old
Casktype Sherry Hogshead
Casknumber 17011
Number of bottles 343
Strength 58,2 % Vol.

4:e December Distillery: Glenburgi

Som med några av dess andra Speyside-grannar som Glenallachie och Glen Spey, är det en svår uppgift att hitta officiella buteljeringar av Benromach-destilleriet Glenburgie. Den första riktiga officiella buteljeringen från destilleriet, en 15 år gammal, släpptes först 2002. Denna 15-åring är fortfarande den enda officiella buteljeringen som släppts av destilleriet. Det har funnits en handfull oberoende buteljeringar, inklusive en 10-årig buteljering av Gordon & MacPhail, och ett par äldre utgåvor, inklusive en 20 och 27 år gammal, som huvudsakligen har buteljerats av Signatory Vintage.

Under årens lopp har Glenburgie destilleri främst använts för att producera Single Malt som ska användas i blandningar. Spriten som produceras på platsen är en viktig komponent i Ballantine's Blended Whisky, liksom Old Smuggler. Den sedan dess nedlagda Glencraig Single Malt var en del av ett experiment med olika pannor på destilleriet.

Glenburgie har haft en rad stopp och starter under sin produktionslivslängd. William Paul grundade destilleriet 1810, under namnet Kilnflat distillery, även om produktionen inte officiellt startade förrän 1829. Destilleriet stängdes 1870 och stod oanvänt tills Charles Kay återupplivade det 1878, denna gång under namnet Glenburgie. År 1884 tog Alexander Fraser & Co över destilleriet och kontrollerade anläggningens verksamhet tills företaget ansökte om konkurs 1925, vilket resulterade i att destilleriet låg tyst i ytterligare två år. Det följande decenniet kantades av sammanslagningar, malpåse och produktionsstopp, eftersom destilleriet fortsatte att vara inaktivt när det bytte ägare. Produktionen återupptogs så småningom 1936, när Hiram Walker köpte destilleriet. 1958 installerades två Lomond-pannor som användes för att producera ytterligare en Single Malt, Glencraig. Produktionen av de två spritdryckerna, även om den ägde rum i samma lokaler, hölls helt åtskild.

 

1987 förvärvade Allied Lyons destilleriet. Under den nya ledningen medförde början av 2002-talet en rad förändringar i Glenburgie. 15 släpptes destilleriets första officiella single malt-buteljering, en 2004-åring. År 4 genomfördes en renovering på platsen för 5,2006 miljoner pund, vilket innebar en fullständig ombyggnad av destilleriet. Endast krukorna och tullhuset finns kvar av den ursprungliga strukturen. Ett år senare blev Chivas Brothers (under Pernod Ricard) de nya ägarna till destilleriet, genom sammanslagningen av Allied Domecq. Den senaste utvecklingen i platsens historia var <>, då antalet stillbilder utökades från fyra till sex. Trots ett tumultartat förra sekel har Glenburgie gått från klarhet till klarhet. Populariteten för Ballantines blended whisky har nått sin topp de senaste åren, vilket ger destilleriet ett uppsving för verksamheten.