19:e December

 

19:e December

Category Single Malt
Distillery Bunnahabhain
Bottler Wilson & Morgan (WM)
Bottling serie Barrel Selection - Cask Strength
Vintage 2001
Bottled 2016
Stated Age15 years old
Casktype Sherry Wood Butt
Casknumber 1431
Number of bottles593
Strength 60.2 % Vol.

Bunnahabhain - som betyder "flodens mynning" på gälisk, som den står vid mynningen av Margadale-våren vid stranden av Sound of Islay - kom till existens 1883. Men dess ursprung kan spåras tillbaka fyra år tidigare när 1879 William Robertson från Robertson och Baxter Blending House gick med Greenlees Brothers för att skapa Islay Distillery Company. Och så med destilleriet byggt på en plats nära Margadale-floden, barns Bunnahabhain 1883.

Under de första åren förlitade destilleri sig på havshandeln. Det sägs att deras förfäder var bara utrustade med en liten by, en brygga och massor av kunskap om whisky, och de fick förnödenheter med båt och skickade äventyrliga sjömän tillbaka till fastlandet längs Sound of Islay med fat av "bra grejer". Det är denna djärva anda och kustliv som har gjort Bunnahabhain till vad det är idag, och som fortsätter att spela en viktig roll i produktionen av det ständigt ökande utbudet av Bunnahabhain Single Malts.

1930, med hela Europa som fortfarande bromsade av den ekonomiska nedgången, i efterdyningarna av stora kriget, stängde destilleriet Bunnahabhain sina dörrar. Men tack vare Bunnahabhain-andan och deras förfäders beslutsamhet att uthärda öppnade man återigen, bara sju år senare.

Medan mycket av Islay inte har förändrats inträffade 1960 en av de största förändringarna man någonsin upplevt; en ny väg byggdes! lastbåtarna som färdades längs Sound of Islay hade varit deras livlina så länge, men med introduktionen av vägen kunde förnödenheter nå dom via land - om än, en kuperad och utmanande körning.

Vägen skapades och ökningen av leveranser som kunde komma otroligt snabb. När Bunnahabhain-andan spreds och efterfrågan steg, installerades ett andra pann par 1963 för att öka produktionskapaciteten.1979 introducerades man den klassiska 12-åriga Single Malt Scotch Whisky för världen, fick stor hyllning. Du kan fortfarande köpa den idag.