15:e December

 

Category Single Malt
Distillery Strathisla
Bottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)
Bottling serie Soul o'plays and pranks
Vintage 13.09.2007
Bottled 2018
Stated Age 10 years old
Casktype Refill Ex-Bourbon Hogshead
Casknumber 58.29
Number of bottles 267
Strength 59.3 %

Dalmore är högkvalitativt Highland-destilleri med en bra whisky och en elegant flaskdesign. Det grundades 1839 och utvidgades mycket ofta.

Strathisla skiljer sig från att vara det äldsta kontinuerligt operativa destilleriet i Skottland. I en bransch där start och stopp är flitiga är det ganska imponerande att hålla så länge som Strathisla har. Det har varit i drift sedan 1786, vilket gör det till en av få medlemmar av "1700-talet" i skotsk destillation.

Whiskyen
Speyside-destilleriet i Strathisla är ett av de mest fotograferade destillerierna i Skottland, och med goda skäl. Strathisla ligger mitt i regionens böljande kullar och är vackert och kompakt och har trädgårdar som Royal Chelsea Flower Show skulle avundas. Destilleriet har släppt ett antal officiella tappningar, men dessa har varit mer en rad sporadiska utsläpp, i motsats till ett vanligt utbud av tappningar som kontinuerligt är tillgängliga från destilleriet. Flaskorna som släppts från destilleriet inkluderar en 10-åring, 14-åring, 15-åring, 16-åring och 18-åring. Det finns en 12 år gammal singelmalt i en rektangulär formad flaska, som är tillgänglig för det mesta sedan 1995.

Det har varit ett omfattande antal oberoende tappningar av Strathisla under åren. De allra flesta av dessa har släppts av Gordon & MacPhail. Den oberoende tapparen har släppt över 40 olika tappningar av Strathisla och sträcker sig från en tappning som släpptes i mitten av 1970-talet från ett fat fyllt 1937 till en åttaåring. De flesta av dessa tappningar är dyra årgångar från 50-60-talet.

Eftersom Strathisla är ett av de äldsta destillerierna i Skottland verkar det nästan sätta rekord på hur många oberoende tappare som har släppt sin whisky. De andra tapparna som släppte Strathisla inkluderar Duncan Taylor, Douglas Laing och Signatory Vintage, liksom många fler.

Förutom att vara en produktiv single malt används Strathisla som en viktig komponent i Chivas Regal-blandningar. Destilleriet heter Chivas hem.

Produktionen
Strathisla destilleri hämtar sitt vatten från Fons Bullen Well, som kan besökas nära parkeringsplatsen. Brunnen är särskilt väl ansedd, eftersom den är helt torvfri, vilket ger en underbart mjuk whisky. Lokal legend säger att Kelpies, som är formförändrande andar som kan framstå som hästar och som människor, och som har varit kända för att dra människor ner till en vattnig grav, ockuperar våren. Om det finns Kelpies där har de dock gjort ett utmärkt jobb med att hålla vattnet klart så att lysande whisky kan destilleras. Destilleriets produktionskapacitet är 2,4 miljoner liter per år.