8:e December

 

8:e December

Category Single Malt
Distillery Laphroaig
Bottler Best Dram (BD)
Vintage 05.2011 10.2018
Stated Age 07 years old
Casktype Refill Sherry Hogshead
Casknumber 2014
Number of bottles 300
Strength 59.9 % Vol.

 

Laphroaig-destilleriet grundades officiellt 1815, även om ryktet säger att bröderna Alexander och Donald Johnston faktiskt byggde på platsen 1810, när de började odla i området. Destilleridatum under 1800-talet, särskilt början av seklet, bör dock tas med en eller två nypor salt.

Islay-destilleriet Laphroaig har ett anständigt stort men mycket omfattande utbud av officiella tappningar, som inkluderar en mängd olika åldrar och olika smaker. Det officiella sortimentet består av en 10-åring utvald tappning, cask strength, en kvartsfat, en 15-åring, en 18-åring, en 25-årig tappning, en Triple Wood, en PX-cask - vilket innebär att flaskan åldras i ett Pedro Ximenez-fat, ett QZ-fat, vilket innebär att tappningen åldras i en kombination av ex-bourbon och förkolnade amerikanska vitfat (denna tappning finns för närvarande endast tillgänglig i Travel Retail). Det officiella sortimentet inkluderar också en An Cuan-tappning (som översätts som Big Ocean), som är den enda tappningen på destilleriet som fylls helt i förstfyllning endast ex-American White Oak fat, och en Laphroaig Cairdeas 2014 tappning, vilket är en Laphroaig som har mognats dubbelt i ex-bourbonfat och sedan flyttat till Amontillado hogsheads i ett år. Laphroaig har rykte för att ha otroligt distinkta och individuella tappningar, vilket detta nuvarande officiella sortiment absolut representerar.

Förutom det underbara officiella sortimentet har det skett en mängd oberoende tappningar från webbplatsen. Bara för att berätta för några: Douglas Laing framförde en 8-åring, Duncan Taylor en 16-åring och Signatory Vintage en stor mängd flaskor i fatstyrka, från efterbehandlade fat och särskilt ofiltrerade.

Laphroaig är genomgående den mest sålda whiskyen på Islay, vilket är särskilt imponerande när man tar hänsyn till det faktum att whiskyen har en så distinkt och stark smak.