9:e December

 

9:e December

Category Single Malt

Distillery Auchroisk

Bottler The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)

Bottling serie Fizzy pudding implosion

Vintage 15.09.2010

Stated Age 08 years old

Casktype 2nd Fill Ex-Bourbon Barrel

Casknumber 95.27

Number of bottles 224

Strength 66.3 % Vol.

 

Auchroisk är ett industriellt maltdestilleri som producerar för J&B Blended Scotch whisky. Det mesta av whiskyn från Auchroisk-destilleriet går till J & B-blandad skotsk whisky.
Det finns ett stort antal oberoende tappningar på Auchroisk-destilleriet. 10-åringen i Flora and Fauna-serien uppfattas som destilleriet första singlemalt tappning.Destilleriet är ganska typiskt för ett Speyside-destilleri.
Whiskyen är ouppvärmd med en ganska lätt doft och viss kryddighet beroende mest på träet som användes. Det största problemet med Auchroisk-destilleriet var att hitta en lämplig vattenkälla.
Vattnet från Dories brunn i Banffshire testades och jämfördes mycket för att ta reda på om det var lämpligt för malt whiskyproduktion. Slutligen bestämde Justerini & Brooks (J&B) att kvaliteten var tillräcklig.
Produktionen är cirka 3,4 miljoner liter ren alkohol per år. Auchroisk möter denna höga efterfrågan från Justerini & Brooks-företaget med fyra wash stills och fyra spritpannor.
Wash stills:en har en kapacitet på cirka 24 000 liter och spritpannorna cirka 16 500 liter. Destilleriet byggdes 1972 av företaget Justerini & Brooks.
Konstruktionen var klar 1974 och den första singelmalten släpptes fyra år senare. Namnet på whiskyen som släpptes av destilleriet har ett stort problem, eftersom det gæliska namnet Auchroisk är svårt att uttala för en internationell publik.